Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Wereld Water Forum: afspraken over aanpak overstromingsrisico´s

Tijdens het vierde Wereld Water Forum (WWF) in Mexico is op aandringen van staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat voor de eerste keer in mondiale context gesproken over risico's van overstromingen en hoe daar mee om te gaan. Tijdens de ministersconferentie is afgesproken dat er internationaal meer moet worden samengewerkt om een snelle aanpak van de risico´s en gevolgen van watergerelateerde rampen mogelijk te maken. Ook de informatie uitwisseling tussen landen onderling willen de ministers verbeteren. In de ministersverklaring is daarom op uitdrukkelijk verzoek van Schultz van Haegen een paragraaf opgenomen over risicomanagement.

Daarnaast hebben maatschappelijke organisaties tijdens het WWF benadrukt dat iedereen recht op toegang tot water moet hebben. Nederland heeft samen met andere EU-landen dan ook tijdens de ministersconferentie nadrukkelijk stilgestaan via een aanvullende EU-verklaring bij het recht van ieder mens op toegang tot veilig en schoon drinkwater. Dit moet volgens de EU-landen als een basisbehoefte worden beschouwd. Ook is in de ministersverklaring opgenomen dat water essentieel is voor het behoud van de natuur. Deze rol van het water moet meer aandacht krijgen.

Schultz van Haegen heeft verder nog een rondetafelbespreking over het belang van decentralisatie bijgewoond. Hierbij ging zij in op de kracht van organisaties als de waterschappen.

Klik hier voor de speech van de staatssecretaris tijdens de WWF sessie over kustbescherming en zwakke schakels, georganiseerd door de drie kustprovincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland.