Ingezonden persbericht

Netwerken op Internet lóónt

Tweede internationale openBC-onderzoek "Communication & Networking on the Internet"

Hamburg, 22 maart, 2006 - Networking op Internet is een wereldsucces: 85% van de openBC-gebruikers geeft aan dat ze het onderhouden van contacten op Internet "belangrijk", dan wel "zeer belangrijk" vinden. Naast het leggen van zakelijke contacten (55%), meldt circa 1 op de 6 gebruikers al eens concreet tot zaken te zijn gekomen met andere OpenBC-leden.

"Communication & Networking on the Internet" is al het tweede internationale onderzoek van openBC naar netwerken op Internet. Doel van het onderzoek was om meer te weten te komen over de attitude van openBC-gebruikers inzake communicatie en networking en om het gedrag van openBC-gebruikers in verschillende landen te vergelijken. Het onderzoek vond plaats van 14 november 2005 tot 31 januari 2006. In deze periode werden 24.511 openBC-gebruikers uitgebreid ondervraagd over hun communicatie-gedrag en hun gebruik van openBC's networking-platform; De vragenlijst werd voor het eerst ook in het Chinees verspreid.

Networking is de moeite waard: 55% heeft nieuwe zakelijke contacten opgedaan, 16% heeft er new business mee gescoord
Het doel van zakelijk georiënteerde networking op openBC is om bestaande zakelijke relaties te consolideren en om nieuwe, interessante relaties op te doen. Als zich op basis hiervan nieuwe zakelijke deals voordoen, betaalt networking zich als het ware dubbel en dwars terug.

In termen van daadwerkelijke new business met opbrengsten uit openBC-relaties, meldt 16% ten minste één deal, en hiervan één op de vier zelfs meer dan 6 deals. 59% van de leden verwacht in de nabije toekomst via openBC new business te genereren; een kwart van de geïnterviewden geeft aan niet op zoek te zijn naar deals via openBC.

Verwachtingen van business networking op openBC

Basis: openBC-gebruikers

© Open Business Club GmbH, openBC.com

Aan de verwachting dat je via openBC nieuwe, interessante zakenrelaties kunt vinden, is reeds voor meer dan de helft van de gebruikers (55%), tegemoetgekomen. 39% van de leden verwacht nog nieuwe zakenrelaties te zullen scoren. Slechts een kleine 7% verwacht nimmer nieuwe zakenrelaties op openBC tegen te komen.

Networkers op openBC: een actieve online community
Een op de twee openBC-gebruikers communiceert per maand met een kwart van zijn of haar contacts via het internet, daarnaast wisselt nog 'ns 25% met tot wel de helft van alle contacts informatie uit. Circa 39% van de netwerkers neemt minstens 1x per week deel aan openBC's discussie-groups. 54% van de gebruikers communiceert wekelijks met elkaar op openBC via privé berichten.

Networking is in één jaar met 300% toegenomen
Networking op networking platforms wordt bewerkstelligd via een wederzijds bevestigd contact. Het gemiddelde aantal contacts per openBC-gebruiker komt op 50. Circa 10% van de gebruikers heeft meer dan 100 bevestigde contacts. De groei van bevestigde contacts in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland (waar openBC al ruim een jaar langer actief is dan in Nederland) geeft duidelijk aan hoezeer online networking in belang toeneemt: het aantal contacts per persoon steeg daar tussen de 180 en 300%.

Aantal bevestigde contacts (gemiddeld)

Basis: Gebruikers van openBC met één of meer bevestigde contacts

© Open Business Club GmbH, openBC.com

Wereldwijd geven openBC-gebruikers aan dat circa 55% van alle bevestigde contacts van zakelijke aard is. In Europa varieert deze verhouding nogal. In vergelijking met vorig jaar kan worden aangetoond dat ook het aantal privé contacten groeit.

Aandeel van contacts geclassificeerd als 'zakelijk gerelateerd'

Basis: openBC-gebruikers met één of meer bevestigde contacts

© Open Business Club GmbH, openBC.com

Networking op internet is nu belangrijker dan networking tijdens bijeenkomsten
Communicatie op Internet is nu een standaard zakelijke activiteit. Nog afgezien van email, messenging en blogging, hebben networking platforms zich ontwikkeld tot een zeer geschikte omgeving om contacten te onderhouden met zakenrelaties en vrienden. Interessant is dat networking op internet voor openBC-gebruikers momenteel belangrijker is dan het onderhouden van contacten tijdens bijeenkomsten. Cultuurverschillen spelen hierin nauwelijks nog een rol.

Het belang van networking op internet en tijdens meetings om contacten te onderhouden

Basis: openBC-gebruikers, "zeer belangrijk" en "belangrijk"
© Open Business Club GmbH, openBC.com

Wanneer we de gebruikte communicatiemiddelen -telefoon, email, networking-platform, messenger, seminars, etc. - vergelijken, resulteert dat in een eenvormig "wereldbeeld": 95% communiceert via email - nog steeds de killer applicatie. Het aandeel van communiceren via networking-platforms loopt uiteen van 48% in Australië/Nieuw-Zeeland tot 84.3% in Zuid-Amerika (USA 64.7%, Europa 56.6%, China 71.8%).

Onderzoeksprofiel: 2e internationaal openBC-onderzoek

"Communication & Networking on the Internet"

24,511 openBC-gebruikers zijn geïnterviewd

Het doel van het tweede openBC-onderzoek was om meer te weten te komen over de attitude van de gebruikers van het openBC-platform inzake communicatie en networking, en om wereldwijd overeenkomsten en verschillend in dat gedrag in kaart te brengen.

Onderzoek: 2e internationaal openBC-onderzoek "Communication & Networking on the Internet"

In opdracht van: Open Business Club GmbH

Onderzoeksbureau: Fittkau & Maaß Consulting GmbH

Internet Consulting & Research Services

Basispopulatie: openBC-gebruikers

Steekproef: 24.511 openBC-gebruikers geïnterviewd

Methode: Vragenlijst via internet in Duits, Frans, Engels, Chinees en Spaans.

Steekproef van deelnemers via email-links op hoofdpagina's van openBC

en ondersteuning van actieve steekproeven via Flash layer (willekeurige selectie van bezoeker x).

Onderzoeksperiode: 14 november 2005 tot 31 januari 2006
Contact: Open Business Club
Bob Stumpel, country manager Nederland
Email: bob.stumpel@openbc.nl
M: 06 54315643

Fittkau & Maaß Consulting GmbH, Hohe Bleichen 28, D-20354 Hamburg, Duitsland

Holger Maaß, Tel. +49 (0) 40-30100770, Email maass@fittkaumaass.de

Verdere informatie: http://www.openbc.com

Over openBC - openBC is hèt toonaangevende online networking-platform in Europa en Azië voor professioneel en veilig contactmanagement. openBC is bestemd voor zakenmensen. Het openBC-platform biedt beduidend meer dan alleen tools voor relatiemanagement; het is een ontmoetingsplaats waar entrepreneurs, werknemers, freelancers, directeuren en vc's gekwalificeerde partners vinden, zakelijke overeenkomsten sluiten en nieuwe markten en mogelijkheden ontwikkelen. De innovatieve networking- en communicatie-technologieën van openBC zijn beschikbaar in 16 talen, waaronder Engels, Spaans, Frans, Nederlands, Russisch, Japans en Chinees. Het biedt een ruime verscheidenheid aan services, waaronder ook branded groups voor bedrijven, verenigingen en clubs. openBC is een winstgevende onderneming. Het bedrijf houdt zich strikt aan de regels omtrent gegevens- en privacy-bescherming die door de EU worden voorgeschreven.

---- --