Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
22 maart 2006

Instituut Hersenen & Gedrag (UM) lanceert Geheugentelefoon en Geheugenwebsite

Nieuwe voorziening geeft antwoord op veelgestelde vragen

In het kader van de Brain Awareness Week lanceert het Instituut Hersenen & Gedrag van de Universiteit Maastricht twee nieuwe voorzieningen: de Geheugentelefoon en de Geheugenwebsite. Deze voorzieningen zijn bedoeld voor iedereen die meer wil weten over het geheugen en voor mensen die zich zorgen maken over hun vergeetachtigheid. De voorzieningen zijn toegankelijk vanaf 23 maart 12.00 uur.

Veel mensen vinden zichzelf vergeetachtig. Vergeetachtigheid kan veel vragen oproepen. Hoe werkt het geheugen eigenlijk? Hangt vergeetachtigheid samen met het ouder worden? Wat is het verschil tussen normale en abnormale vergeetachtigheid? En wat kan ik doen om beter met mijn geheugen om te gaan?

Via de automatische telefoonbeantwoorder van de Geheugentelefoon (0900-040 10 10) kunnen mensen op hun gemak informatie beluisteren over het geheugen en vergeetachtigheid. Op de Geheugenwebsite (www.geheugenwebsite.nl) is dezelfde informatie te lezen. De voorzieningen geven géén uitgebreide informatie over dementie of andere hersenaandoeningen. De telefoonlijn en de website zijn makkelijk toegankelijk (24 uur per dag) en geven op basis van anonimiteit de meest recente informatie gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten over dit onderwerp. Voor de eerste 2000 bellers kost de Geheugentelefoon 1 cent per minuut.

Noot voor de pers:
Geïnteresseerden kunnen kosteloos beeldmateriaal opvragen, dat speciaal voor deze gelegenheid is gemaakt. Het betreft een interview met prof. dr. Jelle Jolles, en achtergrondbeelden van mensen die in een huiselijke setting gebruik maken van de Geheugentelefoon en de Geheugenwebsite. Ook is een introductiefilmpje over de Geheugentelefoon en de Geheugenwebsite te zien via de link http://www-np.unimaas.nl/geheugenwebsite/gehtelweb.mpg Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht en het opvragen van het beeldmateriaal kunt u terecht bij Martine Mol (043 388 4095 of martine.mol@np.unimaas.nl). Voor meer informatie over het onderzoeksprogramma alsmede over geheugen, hersenen en leren, kunt u terecht bij de coördinator, prof. dr. Jelle Jolles, (043 388 1041 of j.jolles@np.unimaas.nl).

De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine