Algemene Rekenkamer


- 20 maart 2006 -

Beleidsvrijheid en specifieke uitkeringen

Op 23 maart 2006 publiceert de Algemene Rekenkamer het rapport Beleidsvrijheid en specifieke uitkeringen.

Specifieke uitkeringen zijn uitkeringen van ministeries aan gemeenten en provincies. De minister is er verantwoordelijk voor, maar decentrale overheden krijgen steeds meer vrijheid in de besteding ervan. De gedachte is dat ze daardoor beter kunnen inspelen op specifieke lokale problemen, slagvaardiger kunnen optreden en het beleid beter kunnen afstemmen op ander lokaal beleid. Zo kunnen maatschappelijke problemen effectiever worden aangepakt. De Algemene Rekenkamer heeft onderzocht wat decentrale overheden in de praktijk kunnen doen met deze vrijheid. We hebben, naast literatuuronderzoek, drie casestudies gedaan, te weten: de Regeling Inburgering oudkomers, Het actieplan Cultuurbereik 2001-2004, en De gebundelde doeluitkering verkeer en vervoer.

Van de 37,4 miljard die gemeenten en provincies in 2006 van het Rijk ontvangen, is 16,4 miljard een specifieke uitkering.

De pers kan exemplaren van het rapport en het bijbehorende persbericht op donderdag 23 maart 2006 vanaf 9.00 uur afhalen aan het Lange Voorhout 8 in Den Haag. Zoals gebruikelijk kan hier niet over gepubliceerd worden totdat de Algemene Rekenkamer het rapport aan de Tweede Kamer heeft gepresenteerd. Het embargo geldt daarom tot donderdag 23 maart 2006, 12.30 uur. Het rapport staat vanaf 12.30 uur ook op www.rekenkamer.nl.



Algemene Rekenkamer