Universiteit van Tilburg 16 maart 2006

'Kazernes niet de juiste plaats voor jonge delinquenten'

Oratie prof.dr. Chijs van Nieuwenhuizen over behandeling van jeugdcriminelen

Jeugdige criminelen: opsluiten, straffen, heropvoeden. Die roep is de laatste jaren steeds luider geworden. Tegen beter weten in -- ook de titel van haar oratie -- verzet hoogleraar Chijs van Nieuwenhuizen zich tegen deze stoere taal. Opvoedingskampen hebben immers geen of onvoldoende effect gehad voor jongeren met een strafblad. Hun psychische problemen moeten worden aangepakt, waarbij meer gebruik moet worden gemaakt van gedragstherapie en inzichten uit de forensische en algemene psychiatrie.

Jonge delinquenten kunnen te maken krijgen met de PIJ-maatregel (Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen) en de OTS (ondertoezichtstelling). Bij de PIJ staat het opvoedingsaspect centraal. Het is bedoeld voor jongeren die een delict hebben begaan en naast straf ook worden behandeld en heropgevoed. De OTS wordt opgelegd wanneer er sprake is van een ernstige opvoedingsproblematiek of gedragsstoornissen. De jongere wordt dan uit huis geplaatst. De laatste tien jaar is het aantal opnames in justitiële jeugdinrichtingen bijna verdrievoudigd, maar het betreft wel relatief meer jeugdigen met een civielrechtelijke titel (zoals OTS). Verwacht wordt dat de komende jaren de strafrechtelijke behandelplaatsen met 11 procent zullen stijgen en de civielrechtelijke behandelplaatsen met 21 procent.
Dergelijke behandelplaatsen worden kennelijk als een antwoord op de jeugdproblematiek gezien. Van Nieuwenhuizen plaatst daartegenover recidivecijfers: in het eerste jaar nadat de jongeren een inrichting verlaten, komt al meer dan 40 procent in aanraking met justitie, na vier jaar is dat gestegen tot 70 procent.
Door een verkeerde politieke beeldvorming, aldus Van Nieuwenhuizen, worden niet de juiste prioriteiten gesteld en maatregelen genomen. De politiek vindt OTS'ers 'zielig' en PIJ-ers 'gevaarlijk', die het zelf ernaar hebben gemaakt. Om die reden gaat de aandacht vooral uit naar OTS-ers en worden PIJ-ers met psychische en psychiatrische problemen vergeten. Van Nieuwenhuizen vraagt zich af of er voor hen in de toekomst nog wel voldoende behandelplaatsen zijn. Deze jongeren halen niet 'zo maar' rottigheid uit, ze kampen met serieuze problemen. De meeste jeugdige delinquenten lijden aan ADHD, antisociale gedragsstoornissen, affectieve stoornissen, persoonlijkheidsstoornissen en verslaving. Kazernes en andere kampementen zijn dan geen oplossing. Wel een oplossing kan de cognitieve gedragstherapie zijn, die goede resultaten heeft laten zien. Inzichten uit de (volwassen) forensische psychiatrie tonen dat ook aan. Daarnaast pleit Van Nieuwenhuizen voor meer samenwerking met de kinder- en jeugdpsychiatrie en de jeugdgezondheidszorg. Dat betekent dat voor de behandeling het niet van belang is of de jongere op een straf- of civielrechtelijke titel in een instelling zit, maar dat de inhoud van zijn problematiek op de voorgrond moet staan.

Prof.dr. Chijs van Nieuwenhuizen (1967) studeerde klinische psychologie en functieleer aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in 1998 bij de faculteit Geneeskunde van het AMC op een meetinstrument naar de kwaliteit van leven van chronisch psychiatrische patiënten. Eind 2004 is zij als psychotherapeut opgenomen in het BIG-register (gedragstherapie en psychoanalytische psychotherapie).
Van Nieuwenhuizen heeft ruim vijf jaar in een TBS-kliniek gewerkt als manager zorgprogramma's en arbeid en onderwijs. Zij is voorzitter van het bestuur van de Vereniging voor Forensische Seksuologie en Programmacommissielid Risicogedrag en Afhankelijkheid van ZON MW (ZorgOnderzoek Nederland -- Medische Wetenschappen). Tevens is zij werkzaam bij de Forensische Jeugdpsychiatrische Kliniek 'De Catamaran' (GGz Eindhoven). Sinds 1 juni 2005 is Chijs van Nieuwenhuizen bijzonder hoogleraar Forensische Geestelijke Gezondheidszorg aan de Universiteit van Tilburg. Deze leerstoel is een initiatief van de Stichting Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en De Kempen.

Noot voor de pers Chijs van Nieuwenhuizen spreekt vrijdag 24 maart 2006 om 16.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg (Warandelaan 2, Tilburg) haar oratie uit, getiteld Tegen beter weten in? Behandeling van jeugdigen met een delictvoorgeschiedenis en ernstige psychiatrische problematiek.
Journalisten kunnen een exemplaar van de oratie opvragen bij de afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel: 013 - 466 2000, e-mail: persberichtuvt@uvt.nl. Chijs van Nieuwenhuizen is bereikbaar op 040 - 2970 643; e-mail: ch.van.nieuwenhuizen@ggze.nl Persberichten van de UvT staan ook op internet: www.uvt.nl/persberichten/. Informatie over deskundigen van de UvT, zie: www.uvt.nl/webwijs/.

UvT Persbericht