Gemeente Utrecht

Premiere Engels TV-programma over Leidsche Rijn en presentatie 'Basisrapportages Archeologie'

Presentatie nieuwe producten over archeologische geschiedenis utrecht

Een zorgvuldige maar toegankelijke verslaglegging van archeologisch onderzoek en het versterken van de publieke belangstelling. Met dat doel voor ogen presenteert de gemeente Utrecht op 24 maart de nieuwe reeks Basisrapportages archeologie van de gemeente Utrecht en de aflevering The boat on the Rhine van het wereldberoemde Britse TV-programma Time Team. Deze aflevering is vorig jaar in Leidsche Rijn opgenomen.

Wethouder Monumenten en Archeologie Gerard Abrahamse overhandigt de eerste 10 delen aan mevrouw Judith van Kranendonk, directeur-generaal Cultuur & Media op het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Daarna volgt de Nederlandse première van de The boat on the Rhine. Na afloop zal Walther Lenting, wethouder Leidsche Rijn (namens de sectie Cultuurhistorie en het Projectbureau Leidsche Rijn) een DVD van deze aflevering aanbieden aan het aanwezige publiek. De rapportenreeks en de televisie-aflevering zijn twee producten waarmee Utrecht zich presenteert, zoals bedoeld in het Europees Verdrag voor de Archeologische Monumentenzorg, ook wel het Verdrag van Malta genoemd.

Basisrapportages archeologie

De laatste jaren is de gemeente Utrecht regelmatig in het nieuws geweest, soms tot ver buiten de landsgrenzen, met berichten over belangwekkende archeologische ontdekkingen. Vooral de bouwactiviteit in Leidsche Rijn was regelmatig aanleiding tot spraakmakende opgravingen, waarbij vooral de resten van de Romeinse grens (limes) tot de verbeelding spraken. Tegelijkertijd leverde ook de Utrechtse binnenstad talrijke grotere en kleinere archeologische verrassingen op, waaronder resten van middeleeuwse pottenbakkersovens en - niet te vergeten - de prachtige gouden ring die waarschijnlijk toebehoorde aan een laatmiddeleeuwse abdis.

Maar het zijn natuurlijk niet alleen de bijzondere vondsten waarom het draait. Al deze opgravingen en ontdekkingen geven steeds meer inzicht over de ontwikkelingen van de stad en hoe de mens daar leefde. Deze onderzoeksgegevens moeten dan ook zo goed worden vastgelegd, uitgewerkt en voor toekomstige generaties onderzoekers toegankelijk worden gemaakt. Daartoe maakt de gemeente Utrecht de Basisrapportages archeologie. Deze reeks komt tegemoet aan nieuwe regelgeving op het gebied van de archeologische monumentenzorg. Daarbij wordt gestreefd de rapportages zo toegankelijk mogelijk te maken, voor zowel collega-onderzoekers als het geïnteresseerde publiek. De Basisrapportages archeologie zijn tegen kostprijs bij de sectie Cultuurhistorie van de gemeente Utrecht verkrijgbaar.

Time Team

In juni 2005 heeft het wereldberoemde Engelse televisieprogramma Time Team drie dagen lang op twee locaties in Leidsche Rijn gefilmd. Op het Groot Zandveld werd met behulp van de internationaal vermaarde Time Team-specialisten onderzoek verricht naar een mogelijke militaire versterking op die plek in de Romeinse tijd. In deelgebied De Balije stond de bouwdatum van het in 2003 ontdekte, tweede Romeinse schip centraal. Met name het onderzoek naar dit schip, dat in de bodem zal worden bewaard, heeft geleid tot spectaculaire onderzoeks- en filmresultaten. Volgens insiders van Time Team gaat het om een van de beste afleveringen uit de inmiddels 13 jaar oude TV-serie. De werkzaamheden op beide locaties werden uitgevoerd in samenwerking met archeologen en specialisten van de sectie Cultuurhistorie van de gemeente Utrecht en de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB).

Wat het maken van een Time Team-aflevering allemaal met zich meebrengt, werd in die drie dagen vastgelegd door de Utrechtse gemeente-archeoloog Huib de Groot. Met zijn video-camera volgde hij de race tegen de klok die eigen is aan de Time Team-formule. Zijn impressie zal eveneens op 24 maart worden vertoond en is samen met de Time Team-aflevering, getiteld The boat on the Rhine, opgenomen op de speciaal voor deze gelegenheid samengestelde dubbel-DVD.

Noot voor de media:

Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte welkom bij deze bijeenkomst. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Regie Bouma 030 - 286 11 55.

Programma

De bijeenkomst begint om 15.00 uur en vindt plaats in zaal 2 van het Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1 Utrecht

15.00 Opening Edsard Kylstra Hoofd Cultuurhistorie gemeente Utrecht

15.15 Aanbieding Basisrapportage archeologie door wethouder Monumenten en Archeologie Gerard Abrahamse.

15.30 The 'making of' impressie van wat een Time Team-aflevering met zich meebrengt

16.05 Inleiding over het Romeinse schip door scheepsarcheoloog Jaap Morel van het NISA

16.10 Time Team The boat on the Rhine

17.00 Aanbieding DVD door wethouder Leidsche Rijn Walther Lenting

17.05 Afsluitende borrel

Na afloop is er voor de pers gelegenheid tot het stellen van vragen aan Graham Dixon (regisseur Time team), Jaap Morel (ROB, informatie over het schip) en René de Kam (sectie Cultuurhistorie gemeente Utrecht, informatie over Basisrapportage archeologie).