Ingezonden persbericht


UITNODIGING

Tentoonstelling: Duitstalige architecten in Praag 1900-1938

Deutschsprachige Architekten in Prag 1900-1938

Splátka dluhu - Nemecky hovorící architekty v Praze 1900-1938

Goethe-Institut, Rotterdam, 24 maart tot 21 juni 2006

Opening 23 maart 17-19 uur

Zdenek Lukes, architectuurhistoricus, curator van de tentoonstelling en samenstelling van de catalogus.

Dan Merta, organisator van de tentoonstelling en directeur van Galerie Jaroslav Fragner te Praag

Het Goethe-Institut organiseert in samenwerking met het Tsjechisch Centrum en de Galerie Jaroslav Fragner in Praag een tentoonstelling over het vooroorlogse werk van Duitstalige architecten in Praag. De tentoonstelling was eerder in Praag, Regensburg, Berlijn, München en Wenen te zien. De Tsjechische architectuurhistoricus en curator Zdenek Lukes heeft de tentoonstelling en bijbehorende catalogus samengesteld.

In Praag waren rond de eeuwwisseling en in het interbellum architecten werkzaam wier moedertaal Duits was. Een aantal van deze architecten heeft in de Boheemse metropool architectonische meesterwerken in de stijl van het functionalisme achtergelaten waaronder villa's, paleizen en grote woongebouwen. Enkele van deze architecten hadden kontakten met de Tsjechische c.q. Tsjecho-Slowaakse avant-garde. Anderen werkten op zichzelf en hun werk kan dan ook meer tot het expressionisme dan het functionalisme gerekend worden.

Op enkele uitzonderingen na is het merendeel van deze architecten tegenwoordig in de vergetelheid geraakt. De tentoonstelling omvat enkele maquettes en veel historische foto's van ontwerpen van Josef Zasche, Adolf Loos, Fritz Lehmann, Rudolf Wels, Ernst Mühlstein, Leopold Ehrmann, en Otto en Karl Kohn. De begeleidende teksten zijn zowel in het Duits als in het Tsjechisch. De curator Zdenek Lukes zal tijdens de opening als inleiding op de tentoonstelling een korte lezing geven.

Link: Tsjechisch Centrum