Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws

24/3/2006 - Jeugdraad kiest voor bloembakken

Voorstel Basisschool Ubachsberg door Jeugdraad aangenomen.

In de Landsruwe, een nieuwbouwwijk in Ubachsberg, worden bloembakken geplaatst. Dit is nodig om het verkeer af te remmen, zodat kinderen in deze straat veiliger kunnen spelen.
Dat heeft de Jeugdraad van Voerendaal op 23 maart besloten tijdens een eenmalige openbare vergadering in het gemeentehuis. Het voorstel werd met negen stemmen voor en zes stemmen tegen aangenomen. De vergadering vormde het hoogtepunt van een project, dat tot doel had om jongeren in Voerendaal kennis te laten maken met de lokale politiek en de manier waarop door de gemeenteraad besluiten genomen worden. Voorafgaand aan het jeugddebat bezochten leden van de gemeenteraad de vijf basisscholen. Zij informeerden bij die gelegenheid leerlingen van groep 8 over de taken van een gemeente en hielpen ze bij het voorbereiden van het debat.
Centraal in het debat stonden voorstellen van de scholen om de voorzieningen voor jongeren in de verschillende kernen te verbeteren. Vooraf was voor dat doel door de gemeente een bedrag van 2500 euro beschikbaar gesteld, zodat het winnende voorstel daadwerkelijk uitgevoerd kan worden.
Om de werkelijkheid zoveel mogelijk na te bootsen, werden de procedures gevolgd zoals die ook tijdens echte raadsvergaderingen gelden. De burgemeester zat de vergadering voor en deze werd ook geopend met een gebed. Ook maakte hij de leerlingen vertrouwd met de spelregels.
Gedurende de eerste ronde van het debat kregen alle scholen de gelegenheid om hun voorstel te presenteren en toe te lichten. Sten Rompen van de Ransdaalse basisschool vond dat deze school disco-apparatuur moest krijgen voor feesten. Kenneth Duinmaijer van de basisschool van Klimmen bepleitte de inrichting van een hangplek in de vorm van een zeecontainer, zodat de jongeren van groep acht daar bij elkaar kunnen komen zonder nat te worden. Floor Grootjans van basisschool Kunrade wilde een trapveldje bij de nieuwe brede school in Voerendaal. Kevin Doutzenberg van Ubachsberg stelde voor bloembakken in een straat te plaatsen om die veiliger te maken voor spelende kinderen. Tot slot kwam Mark Barrois van basisschool Dammerich met het voorstel om het trapveldje naast de school zo op te knappen, dat er weer echt gevoetbald kan worden.
Daarna volgde een debat, waarbij de kinderen van Klimmen het idee van hun Ransdaalse collega's verwierpen. "Ze kunnen ook bij ons naar de disco komen." Ook de bloembakken van Ubachsberg kwamen onder vuur te liggen, omdat die te duur zouden zijn. De kinderen van Dammerich steunden van harte het idee van Voerendaal om bij die brede school een trapveldje aan te leggen. "Daar kunnen wij dan ook van profiteren." Kunrade was bang dat de hangplek van Klimmen wel eens misbruikt zou kunnen worden door oudere jongeren of door zwervers. Ransdaal benadrukte dat Voerendaal al trapveldjes heeft en ook een skatebaan krijgt. "Wij hebben nog helemaal niks." Ubachsberg bekritiseerde de opknapbeurt van het trapveldje bij Dammerich, omdat die school over een jaar afgebroken wordt. "is dat dan geen weggegooid geld." Daarna volgden twee stemronden. De eerste ronde werden alle voorstellen in stemming gebracht, waarbij de scholen niet over hun eigen voorstellen mochten stemmen. Ransdaal kreeg twee stemmen voor en tien tegen, Klimmen ook en Dammerich eveneens. Kunrade kreeg zes stemmen voor en zes tegen. Ubachsberg kreeg drie stemmen voor en negen tegen. De laatste twee maakten vervolgens in een tweede stemronde uit welk voorstel ging winnen. Dat werd uiteindelijk Ubachsberg met negen stemmen. Kunrade kreeg zes stemmen.
De vergadering werd tenslotte met applaus afgesloten.