Dienstenbond CNV

Fusie CZ OZ en de noodzaak voor een Sociaal Plan (SP) 24-03-2006

Gisteren hebben wij, CNV Dienstenbond en andere vakorganisaties, met het Fusieplatform CZ/OZ (een groep van een aantal OR-leden afkomstig van beide bedrijven) over onder andere (de gevolgen van) de fusie overlegd. Duidelijk is geworden dat dit platform één dezer dagen via uw werkgever(s) de adviesaanvraag, ook genoemd voorstellen nieuwe organisatie, zou ontvangen. Naar verwachting zal er binnen twee weken een concept SP klaar zijn. Zoals het er nu uitziet, lijkt CZ/OZ de voorkeur te willen geven aan een omvangrijk SP. Dat wil zeggen een algemeen SP, dat de eventueel personele/sociale gevolgen voortvloeien uit bijvoorbeeld bewuste fusie, de invoering van de nieuwe zorgverzekering, digitaliseren van administratieve handelingen en/of iedere ander soort reorganisatie, voor zover mogelijk dient op te vangen.

Achtergrond
Ons laatste overleg met CZ/OZ is gedateerd 21 november 2005. Tijdens dit overleg stond de fusie tussen beide bedrijven en de eventuele voortvloeiende personele gevolgen centraal. Zowel CZ als OZ hielden vast aan de eerder gedane mededeling dat door de bewuste fusie naar verwachting geen gedwongen ontslagen zouden plaatsvinden. Gelet op het feit dat niet alle aspecten van deze fusie waren uitgekristalliseerd alsmede gezien de onzekere omstandigheden c.q. effecten van het nieuwe ziektekostenstelsel, vond CZ/OZ het toentertijd te vroeg om het over een "Sociaal Plan" te hebben. Thans lijkt dat moment aangebroken te zijn.

Procedure:
De komende tijd gaat de OR zich buigen om bewuste adviesaanvraag (voorstellen nieuwe organisatie) nauwkeurig door te nemen c.q. (eventueel met behulp van deskundigen) te beoordelen. Uiteindelijk dient de OR hierover een advies geven. Zolang geen positief advies dan wel toestemming van de OR ten grondslag ligt, mag uw directie op geen enkele wijze uitvoering geven aan (een deel van) de voorgenomen reorganisatie. Bij een negatief advies van de OR is de zaak wat gecompliceerder.

Normaliter wordt een sociaal plan-traject tussen de vakbonden en de directie van uw bedrijf gestart dat parallel loopt aan het adviestraject van de OR. Daar worden onder meer regelingen overeengekomen en afspraken gemaakt met betrekking tot bijvoorbeeld, geen gedwongen ontslagen, bemiddelen van werk naar werk, aanvullingsregelingen, schadeloosstelling. Voor de CNV Dienstenbond staat vast dat de werknemer op geen enkele wijze het kind van de rekening mag worden. Vandaag hebben wij (vakbonden) ook CZ/OZ gevraagd om z.s.m. afspraak met ons hierover te plannen. Uiteraard wordt u hierover geïnformeerd. Uw mening, op- en aanmerkingen horen wij graag.

Duidelijk mag zijn dat het SP-traject niet los gezien kan worden van het adviesaanvraag-traject. Om de beoogde zorgvuldigheid gaande het proces te waarborgen, is samenwerking tussen de vakbonden en OR-(en) dan ook een vereiste. Gelet hierop hebben wij met het Fusieplatform onder meer afgesproken dat wij elkaar gedurende het traject heen en weer informeren en waar nodig met elkaar overleggen. Tevens gaf de OR-(en) aan dat hij omtrent de adviesaanvraag pas kan adviseren als er door de vakbonden een geaccordeerd SP ten grondslag ligt.

Ledenvergadering:
Mocht u het wenselijk vinden dat de CNV Dienstenbond een paar ledenvergadering op verschillende locaties houdt om uw vragen persoonlijk te beantwoorden, dan kunt dit per mail doorgeven: rotterdam@cnvdibo.nl of bellen telefoonnummer: 010-265 11 11. Bij voldoende animo zullen wij z.s.m. ledenbijeenkomsten organiseren (eventueel ook toegankelijk voor niet leden).

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met uw bestuurder Ahmed Kansouh, bereikbaar per telefoon 010 - 265 11 11 of per e-mail: rotterdam@cnvdibo.nl