Ingezonden persbericht



Organisatie Bètadagen door studenten in gevorderd stadium

De eerste keer dat studenten landelijk een promotiecampagne opzetten lijkt succesvol te worden. Rond april zullen in zeven verschillende steden daadwerkelijk de Bètadagen plaatsvinden. Het enthousiasme waarmee de Bètadagen worden georganiseerd, lijkt zijn vruchten af te werpen.

Actie met enthousiasme, reactie met enthousiasme

"Het aanstekelijke enthousiasme van studenten heeft, zoals dat ook bij 'Lieve Maria' het geval was, positieve en enthousiaste reacties als gevolg. We hopen hiermee een blijvend signaal af te kunnen geven. Bètastudies zijn misschien relatief zwaar, maar eerder interessant en leuk.", aldus de initiatiefnemers. "We gaan er vanuit dat we veel mensen op de Bètadagen kunnen laten zien dat de technische hoek een beter imago verdient. Gaat dit goed dan doen we het volgend jaar weer!"

Diverse programma's, voor elk wat wils

De studenten: "De dagen zijn eerst en vooral gericht op middelbare scholieren, maar we nodigen elke geïnteresseerde van harte uit om de Bètadagen te bezoeken. We hebben er dan ook bewust voor gekozen om de invulling van de Bètadagen per stad te laten verschillen. Geïnteresseerden zullen in Leiden en Delft, net als een forensisch onderzoeker, een moord oplossen. In Groningen wordt 'een andere wereld' ontdekt en in Eindhoven is het thema 'Scrapheap Challenge' ofwel: creatief met schroot. Op de website www.betadagen.nl staat per stad het programma en de datum aangegeven.

Platform Bèta en Techniek; Bèta-1-op-1

De studentenactie wordt ondersteund door het Platform Bèta en Techniek (www.platformbetatechniek.nl) en blijkt ook goed aan te sluiten bij het 'Bèta-1-op-1'-programma dat door dit platform in het leven is geroepen. Bèta-1-op-1 begint officieel maandag 27 maart, wanneer staatssecretaris Rutte hiervoor in Amsterdam het startschot zal geven. Het programma richt zich, net als de Bètadagen op intensieve interactie tussen studenten en scholieren.

Noot voor de pers

Voor meer informatie over de bètadagen kunt u contact opnemen met Peter Bosma van "Fysisch-Mathematische Faculteitsvereniging" via (050 - 363 4948 / 06 42 22 29 07 en bestuur@fmf.nl)
Dit persbericht is het vervolg op:

Betastudenten ondernemen zelf actie tegen terugloop instroom Studenten uit zeven verschillende steden organiseren rond april de zogenaamde Betadagen. Op verschillende dagen zal door studenten een programma georganiseerd worden om de betastudies te promoten.

Afnemende populariteit

"We zien dat de populariteit van onze studies steeds meer afneemt. We denken dat dat onder andere te maken heeft met de studielast die wij dragen." Om die studielast te verlagen, en dus de aansluiting tussen middelbare school en universiteit te verbeteren, organiseerden de studenten onlangs nog de actie "Lieve Maria", waarin ze minister Maria van der Hoeven vroegen om de kwaliteit van het wiskundeonderwijs op de middelbare school te waarborgen.

Meedenken

"Meer goede betastudenten zijn voor Nederland erg belangrijk. We willen na onze klaagactie "Lieve Maria" aantonen dat we ook echt mee willen denken. Het beeld dat scholieren van betastudies hebben, moet veranderd worden.", aldus de initiatiefnemers. Daarom organiseren studenten verenigd in verschillende studieverenigingen in hun studentenstad een programma waar iedereen welkom is.

Doelgroep

De beta's: "We mikken in het programma op scholieren, maar beseffen dat het imagoprobleem maatschappijbreed speelt. Daarom nodigen we iedereen uit, met als doel de populariteit van beta over de gehele linie te verbeteren. We zijn pas geslaagd als in heel Nederland men weer het gevoel heeft dat beta interessant en spannend is!"

Op de website www.betadagen.nl staat per stad het programma en de datum aangegeven.