Landstede


Topsporten en tegelijk je havo-diploma halen

Vorig jaar was ie Nederlands kampioen Parallel Giant Slalom, en ook dit jaar haalde snowboarder Martijn Fijma uit Harderwijk de finale. Topsporter van de bovenste plank, die tegelijkertijd via het Voortgezet Algemeen Volwassenenonderwijs (vavo) bij Landstede in Harderwijk aan zijn havo-diploma werkt. Zodat hij later na zijn topsportcarrière ook op de reguliere arbeidsmarkt goed beslagen ten ijs komt.

Volwassenen die hun mavo-tl-, havo- of vwo-diploma willen halen, kunnen het examenjaar volgen bij Landstede. Ook de 21-jarige snowboarder Martijn Fijma maakt gebruik van vavo bij Landstede om alsnog zijn havo-diploma te halen.

Het is een unieke kans, vertelt hij. In het sneeuwseizoen van september tot en met maart trainen we 16 weken in het buitenland, dus het is onmogelijk om een reguliere middelbare opleiding te volgen. Met behulp van vavo lukt dat nu toch. Als ik iets mis kan ik het later inhalen.

De combinatie van topsport, een reguliere havo-opleiding en daarbij ook nog eens een verhuizing bleek vier jaar geleden erg veel van het goede voor Martijn. Hij ging werken, maar besloot na twee jaar toch de opleiding weer op te pakken, evenals het topsporten.

Martijn is nu bezig met de certificaten natuurkunde, economie, algemene natuurwetenschappen en scheikunde. Ik wil hierna commerciële economie gaan studeren. Of misschien wil ik ook wel gymleraar worden, overweegt Martijn. Hoe zijn keuze ook uit zal vallen, hij is verzekerd van een goede vooropleiding.

Een vavo-cursist kan zijn of haar eigen studietempo bepalen. Samen met een begeleider van Landstede wordt een leertraject op maat opgesteld. De vakken worden één keer per week gegeven.

Behalve voor topsporters is deze manier van studeren ook geschikt voor volwassenen die weer willen studeren naast hun baan of mensen die door ziekte een tijdje uit het onderwijs zijn geweest.

Ook leerlingen die in het regulier onderwijs zijn gezakt en in één of meerdere vakken examen moeten doen om zo alsnog hun diploma te halen, kunnen bij Landstede terecht.

De doelgroep van vavo is breed. Dit jaar varieert de leeftijd van 16 tot 53 als het gaat om het examenjaar. In het voorexamenjaar is de oudste cursist 72.

De jongste cursist is twee keer gedoubleerd op vmbo-tl en volgt een mavo-tl opleiding. De oudste cursist is 53, werkt fulltime en doet Engels op havo-niveau omdat hij dat nodig heeft voor zn werk. De vavo-afdeling van Landstede heeft op dit moment 342 cursisten.

Het maakt voor de de wet vo-vavo verschil of de leerweg van de cursist onderbroken is. De financiering van cursisten die afgelopen schooljaar niet meer op school zaten geschiedt door de gemeente.

Komen de cursisten rechtstreeks vanaf het vo of mbo, dan blijven ze ingeschreven in het vo maar volgen onderwijs bij het vavo. financiën worden van vo naar vavo doorgesluisd. Door deze gewijzigde wet krijgen vroegtijdige schoolverlaters alsnog een kans.

Kijk voor een overzicht van alle mavo/vmbo, havo en vwo cursussen op Landstede Opleidingen & Cursussen voor volwassenen en kies Leven & Leren dan Mavo, havo & vwo. Of zoek met de zoekmachine met mavo, havo of vwo.