Time : 12:46:47
Date : 22 March 2006
Sender Name: Federatie van Belgische Textielverzorging

DROOGKUISSECTOR KRIJGT WEER HOOP DOOR MINISTER KRIS PEETERS PERSBERICHT

Zellik, 24 maart 2006

Aan de sociaal-economische redactie

DROOGKUISSECTOR KRIJGT WEER HOOP DOOR MINISTER KRIS PEETERS

De Federatie van de Belgische Textielverzorging doet al wat mogelijk is om de opstart van VLABOTEX (Vlaams Bodemsaneringsfonds voor de Textielverzorging) te bespoedigen. De historische
bodemverontreiniging door het gebruik van solventen bij de droogkuisbedrijven is een verontreiniging waarvan niemand, op het moment van het ontstaan ervan, de impact op het milieu vermoedde; de wetenschappers niet, de overheid niet, laat staan de gebruikers ervan. Door het uitblijven van VLABOTEX is de sector de wanhoop nabij. Er wordt niet meer geïnvesteerd, bedrijfsleiders laten het afweten, de leeggekomen panden kunnen noch verhuurd noch verkocht worden. Moet de droogkuissector helemaal ten onder gaan?

DE FEITEN

In de jaren 90 werden de oude Per-machines (droogkuismachines die met het solvent "perchloorethyleen" werken) met open circuit vervangen door de nieuwe reinigingsmachines van de 5de generatie met gesloten circuit. Het Per-verbruik (de bodemverontreiniging is voornamelijk veroorzaakt door het solvent Per) daalde zienderogen en de sector werkt sindsdien proper, nagenoeg zonder emissie.

Naar de toekomst toe zit alles goed, ware het niet dat de historische vervuiling van vóór de jaren '90 een levensgroot probleem geworden is. Het bodemsaneringsdecreet van 1995 voorziet immers dat op termijn alle vervuilde gronden dienen gesaneerd te worden. Een gemiddelde sanering zal al vlug 250.000 euro en meer kosten. Dit blijkt een onmogelijke en vooral onbetaalbare opdracht voor de kleine, lokale droogkuiser. De sector wordt hierdoor onbewust retroactief zeer zwaar gestraft.

OPRICHTING VLABOTEX IS VOORZIEN VOOR 2006

Sedert januari 2002 voerde de FBT gesprekken met de OVAM en een aantal juristen om een bodemsaneringsfonds, naar het voorbeeld van Bofas bij de tankstations, op te richten.

Minister Kris Peeters had ondertussen uitgaande van het voorstel van de FBT prioriteit gegeven aan een algemeen decreet ter oprichting van sectorale bodemsaneringsfondsen. Dit ontwerp van decreet werd op 10 maart laatstleden door de Vlaamse Regering goedgekeurd en aan het parlement overgemaakt. Daarin wordt voor risicosectoren, zoals de droogkuissector, een fondsvorming mogelijk gemaakt mits een BodemPreventie- en BodembeheersPlan (BPBP).

VLABOTEX zal daartoe een dienstenpakket aanbieden aan bedrijven uit de sector. In geval van toetreding worden alle verplichtingen ingevolge het BPBP van het toetredende bedrijf overgedragen aan het fonds, inclusief het verplichte periodiek OBO (oriënterend bodem-onderzoek) en de continue risico "monitoring". De toetreding tot dit pakket zal niet verplicht zijn, maar zal op vrijwillige basis gebeuren.

Het voordeel van een organisatie zoals VLABOTEX is dat het dit pakket op grote schaal en sterk gestandaardiseerd kan aanbieden. Dit maakt het op zijn beurt mogelijk om de kosten te drukken. Zo zal het eerste pakket ook een grote meerwaarde hebben.

Om het eerste pakket extra aantrekkelijk te maken wordt voorgesteld om de kost van dit (eerste) "milieuverplichtingen" pakket in mindering te brengen van de bijdrage bij toetreding in het (tweede) saneringspakket. Op die manier komt het er eigenlijk op neer dat wanneer men toetreedt tot het tweede pakket, men het eerste pakket gratis krijgt, wat onmiskenbaar een "incentive" is.

OPROEP NAAR HEEL POLITIEK VLAANDEREN OM DROOGKUISSECTOR OVERLEVINGSKANSEN TE BIEDEN

Gezien de hoogdringendheid van dit dossier doet de FBT een oproep aan alle Vlaamse politici al het mogelijke te doen om het decreet goed te keuren en het zo vlug mogelijk van kracht te laten gaan. Alleen dan kan VLABOTEX opgericht worden.

Voor meer persinformatie:
Federatie van de Belgische Textielverzorging vzw
Dirk Vanmeirhaeghe, voorzitter
Tel.: 02.463.19.50 Fax: 02.463.17.61
E-mail: mvs@fbt-online.be
Website: www.fbt-online.be

Voor meer VLABOTEX-informatie:
Federatie van de Belgische Textielverzorging vzw
Jan Van de Voorde, ere-voorzitter
Tel.: 02.463.19.50 Fax: 02.463.17.61 GSM: 0477 41 69 21 E-mail: mvs@fbt-online.be
Website: www.fbt-online.be

Federatie van de Belgische Textielverzorging
t. 02/463 19 50
f. 02/463 17 61
e-mail: mvs@fbt-online.be

URL: http://www.fbt-online.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations:

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR