Nivel


NIVEL international
Slechts kwart chronisch zieken zoekt informatie op internet

24 maart 2006

Chronisch zieken en gehandicapten halen hun
gezondheids(zorg)informatie vooral uit folders, tijdschriften en contact met de huisarts. Internet wordt maar door een kwart van hen als informatiebron gebruikt.

Dit blijkt uit onderzoek dat is gedaan binnen het Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten (NPCG), een landelijk representatief panel van niet geïnstitutionaliseerde mensen met een chronische ziekte of lichamelijke (motorische of zintuiglijke) handicap.

Chronisch zieken en gehandicapten blijken minder vaak toegang tot internet te hebben dan de algemene Nederlandse bevolking. Onder chronisch zieken en gehandicapten beschikt slechts 43% over toegang tot internet, tegenover 69% in de gehele bevolking. Slechts een kwart van de ruim 700 geïnterviewde chronisch zieken en gehandicapten zoekt op internet naar gezondheids(zorg)informatie, met name over ziektesymptomen, beperkingen en behandelingen. Ruim de helft van deze groep vergelijkt zorgverzekeringen, medische kosten of wachtlijsten.Voor niet-internetters onder de chronisch zieken en gehandicapten is de huisarts de belangrijkste informatiebron. Daarnaast zoeken zij vooral informatie via medisch specialisten en via schriftelijk materiaal. Het feit dat chronisch zieken en gehandicapten minder dan anderen van internet gebruik maken voor aan gezondheid(szorg) gerelateerde zaken, lijkt geen kwestie van geld, maar eerder van een generatie- en opleidingsverschil: jongeren en hoger opgeleiden internetten vaker. Veel chronisch zieken zijn ouder en lager opgeleid.

De onderzoekers constateren dat steeds meer informatie alleen via internet wordt aangeboden, zoals bijvoorbeeld de keuze-informatie over zorgverzekeraars. Die informatie is voor de groep chronisch zieken en gehandicapten die niet internet, moeilijker te bereiken. De onderzoekers pleiten ervoor om informatie via de traditionele informatiebronnen te handhaven, zoals persoonlijk contact en schriftelijk informatiemateriaal.

Het onderzoek is verricht door middel van telefonische enquêtes onder een deel van de leden van het Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten (NPCG). Het NPCG is een landelijk representatief panel van circa 4.000 mensen met een medisch gediagnosticeerde somatische chronische aandoening en/of matige of ernstige zintuiglijke of motorische beperkingen van 15 jaar en ouder. Het NPCG heeft tot doel om mensen met een chronische ziekte of handicap zich te laten uitspreken over hun ervaringen en behoeften op het gebied van de (gezondheids-)zorg en in hun dagelijks leven. Het NPCG vormt een belangrijk instrument om vraagsturing in het beleid gericht op mensen met een chronische ziekte of handicap daadwerkelijk gestalte te geven.

Betrokken NIVEL project(en)


* Nationaal Panel Chronisch Zieken & Gehandicapten

Zie ook


* bovengenoemde NIVEL publicatie (12 pag. 228 kB)
* alle NIVEL publicaties

* het NIVEL onderzoeksprogramma Zorgvraag van chronisch zieken en gehandicapten

[s?home_nivel.kortjes.Slechts kwart chronisch zieken zoekt informatie op]