Ingezonden persbericht


Oproep aan Mark Rutte en Jelleke Veenendaal

Mark, Jelleke, kies voor een echt liberale VVD!

De Liberale Stroomgroep heeft de politieke koers van de VVD in relatie tot het verlies bij de gemeenteraadsverkiezingen besproken.

De Liberale Stroomgroep is een onafhankelijke groep van liberalen betrokken bij de VVD. Zij richt zich vanaf eind 2003 op een echt liberale politiek, die ze als de wortels van het ontplooiingsliberalisme van de VVD ziet.

Naar een toekomstgericht liberalisme
Sinds 2002 is binnen de VVD de nadruk komen te liggen op klassiek liberalisme gekenmerkt door enerzijds moralistisch staatsdenken en anderzijds een doorgeschoten geloof in marktwerking. De verkiezing van een nieuwe lijsttrekker biedt de VVD kansen terug te keren naar haar wortels. Politiek is immers in de eerste plaats het uitdragen van inspiratie en perspectief voor de toekomst van onze samenleving.

Een echt liberale VVD betekent kiezen voor verantwoordelijkheid als basis voor vrijheid. Verantwoordelijkheid van het individu, van een onderneming en van maatschappelijke organisaties om bij te dragen aan de welvaart en het welzijn voor zowel dat individu als voor de samenleving als geheel. Maar ook de verantwoordelijkheid van de overheid om op te komen voor hen die de eigen verantwoordelijkheid niet kunnen waarmaken. Een liberale koers waar het individu met zijn creativiteit, unieke kennis en eigen verantwoordelijkheid de ruimte krijgt.

Ga uit van de eigen liberale beginselen
De VVD poogt al jaren om deze twee liberale richtingen in zich te verenigen. Na het keerpunt in 2002 blijken populistisch rechtse partijen draagvlak te krijgen in de Nederlandse politiek (LPF, Leefbaren, Groep Wilders). De VVD-koers in de afgelopen periode was gericht op het binnenboord houden of krijgen van de groep kiezers die zich aangetrokken voelt tot dergelijke partijen. Dit ging gepaard met klassiek liberaal denken over de moralistische rol van de staat en een 'ieder voor zich'- houding, waarin beginselen van sociale gerechtigheid, verdraagzaamheid en gelijkwaardigheid verkwanseld worden. Dit is een heilloze weg voor de VVD. Een heldere keuze voor of sociale, liberale politiek of klassiek liberale politiek wordt dan niet gemaakt. Die besluiteloosheid wordt vervolgens gemaskeerd door een anti-PvdA strategie. De VVD maskeert daarmee haar eigen beginselen.

Een echt liberale VVD hoeft zich niet af te zetten tegen welke partij dan ook maar kiest voor haar eigen sociale liberale wortels. Alleen zo wordt de VVD echt een volkspartij voor iedereen die deze keuze ondersteunt. Een partij die vrijheid inhoud geeft in plaats van een dogma te verkondigen. Een partij die niet alleen een democratische overheid voorstaat maar ook zelf inhoud geeft aan de eigen interne democratie..

Kleur bekennen
De verkiezing van een nieuwe lijsttrekker geeft de VVD de mogelijkheid om ook voor een menselijke liberale koers te kiezen. Personen zijn de dragers van een politieke koers. Daarom moet een kandidaat-lijsttrekker zijn of haar keuze ook helder maken. De leden kunnen dan echt kiezen. Laten Mark Rutte en Jelleke Veenendaal, tot nu toe de enige kandidaat-lijsttrekkers, kleur bekennen. Mark Rutte ontkent zijn sociaal liberale imago. In zijn presentatie op 9 maart ziet hij geen verschil tussen hem en het klassiek liberale VVD-kamerleden. Jelleke Veenendaal heeft in haar presentatie op 22 maart aangegeven geen koers te hebben. Duidelijkheid is in de politiek gewenst. Daarom staan Mark Rutte en Jelleke Veenendaal voor de uitdaging om te kiezen voor een echt liberale VVD, die uitgaat van de ontplooiing van het individu en afstand neemt van klassiek liberale denkbeelden. De Liberale Stroomgroep wil hen daarin van harte ondersteunen. Vervolgens kan een duidelijke stellingname van Mark Rutte en Jelleke Veenendaal leiden tot mogelijke kandidaatstelling van een andere kandidaat-lijsttrekkers om zo de leden van de VVD op inhoud een echte democratische keuze te geven. Dat schept duidelijkheid in het politieke landschap.

Woordvoerder Norbert Klein, VVD-lid, coördinator Liberale Stroomgroep, oud VVD-statenlid Gelderland M: 0652068400 E: nklein@liberalen.info
Meer informatie over de Liberale Stroomgroep is te vinden op www.liberalen.info.

Ondertekend door:
Fokko Andringa, Epe
Eric Camman, Boskoop
Margot Cooymans, Amersfoort
Andreas Dijk, Den Haag
Gerard Heetman, Leidschendam
Haaije Jansen, Putten
Jan Willem Jongejans, Zoetermeer
Norbert Klein, Hoevelaken
Tineke Liebergs, Den Haag
Maarten Schiphorst, Bergen NH
Joost Smits, Rotterdam
Peter Steenmeijer, Apeldoorn
Karin Straus, Schipluiden
Frank Tjallinks, Aalten
Jan Veerenhuis, Den Haag
Wouter Verduyn, Amersfoort
Willem Waaijer, Den Helder
Herman Wilmer, Den Haag
Caspar Wortmann, Apeldoon

Annink Communicatie
Penningweg 4
3871 KS Hoevelaken
033 2570276


---- --