Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Homburg Apeldoorn blijft in meesterklasse

De achtste ronde van de Meesterklasse kende een vervelende voorgeschiedenis. De KNSB had besloten het derde weekend van de Halve Finales samen te laten vallen met de reguliere competitie, hetgeen heel wat teams voor een probleem plaatste. Bovendien was het tweede weekend van de Halve Finales slechts een week daarvoor, hetgeen het regelen van een eventueel vooruit te spelen partij nogal bemoeilijkte. De nodige miscommunicatie deed de rest. Om een gezamenlijk statement te maken, hebben Homburg Apeldoorn en Stukkenjagers uiteindelijk besloten het tiende bord leeg te laten: Ernst-Schuurman eindigde in 0-0.

In de uren die daarop volgden, was er weinig tekening in de strijd. Toen Erik Nicolai en Roeland Pruijssers tot remise besloten, deed Stukkenjagers nog volop mee. De wedstrijd werd vervolgens opengebroken door Alexander Kabatianski, die na 40 minuten nadenken met het profylactische 14. .. Tg8! het heft in handen nam en Bianca Muhren tien zetten later tot overgave dwong (zie de partij). Zelf speelde ik eindelijk weer eens een vlotte partij en won een Spanjaard van Ruud Feelders. Michael Hoffmann kon ook in zijn tweede optreden voor Apeldoorn geen potten breken en speelde remise tegen Cor van Dongen.

Lucien van Beek kwam na het onbegrijpelijke 6. Pe5 structureel slechter te staan en mocht van geluk spreken dat Gerben Veltkamp later de draad volledig kwijtraakte en na een blunder moest opgeven. Hierdoor blijft Lucien in de race voor zijn tweede meesternorm. Sune Berg Hansen maakte zijn debuut voor Homburg Apeldoorn en won een strakke positionele partij van Maurice Peek. De sympathieke Deen is een teamgenoot van Jan Gustafsson en ondergetekende bij HSK in de Bundesliga. Manuel Bosboom won een zeer wisselvallige partij van Mark Clijsen.

Arthur van de Oudeweetering heeft in de jaren tachtig reeds laten zien waarom de Jaenisch-variant van het Spaans niet speelbaar is, maar aangezien voorbereiden door de huidige opzet van de Meesterklasse ontmoedigd wordt, levert het anno 2006 nog steeds punten op. De zwarte tripple-pion controleert weliswaar veel velden, maar wordt vroeg of laat zwak. Jan Gustafsson stond na de opening bedenkelijk tegen Herman Grooten, maar kreeg gaandeweg steeds meer grip op de stelling. Toen de overige partijen na de tijdcontrole reeds waren afgelopen, ging Gusti er nog eens goed voor zitten en bracht na zes uur spelen de eindstand op een ongebruikelijke 8-1. Stukkenjagers is reeds gedegradeerd maar zal de laatste ronde nog eens alles geven, Homburg Apeldoorn heeft bij deze klassebehoud veilig gesteld.

Muhren - Kabiatinski
Stukkenjagers - Homburg Apeldoorn 1. e4 c5 2. Pf3 e6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pc6 5. Pc3 a6 6. Le3 Pf6 7. Dd2 Lb4 8. f3 d5 9. a3 Da5 10. Pb3 Lxc3 11. Pxa5 Lxd2+ 12. Lxd2 Pxa5 13. Lxa5 dxe4 14. Lc3 Tg8

15. Tg1 Ld7 16. Lxf6 gxf6 17. fxe4 Tc8 18. Ld3 Tc5 19. g3 Lc6 20. Kf2 Th5 21. Tg2 Te5 22. Te1 f5 23. Kf3 fxe4+ 24. Lxe4 Txe4, 0-1 Merijn van Delft

---