Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

23 februari 2006

Universiteit Utrecht viert Dies Natalis

Eredoctoraten ter gelegenheid van 370-jarig bestaan

De Universiteit Utrecht viert op maandag 27 maart haar 370-jarig bestaan in de Domkerk. Tijdens deze Dies Natalis worden eredoctoraten uitgereikt aan prof.dr. Diana Wall, prof.dr. Avelino Corma, prof.dr. Sangkot Marzuki en prof.dr. Graham Gibbs. Paul Schnabel, universiteitshoogleraar en directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, houdt de jaarlijkse Diesrede. Zijn rede sluit aan bij het lustrumthema 'Verwondering en Verlichting'.

Met de eredoctoraten wil de universiteit haar grote waardering uitspreken voor de persoon die het doctoraat ontvangt en diens werk. Het eredoctoraat wordt uitgereikt tijdens een academische plechtigheid in de Domkerk. De persoon die het doctoraat ontvangt, krijgt een bul van de universiteit en een cappa (manteltje) met de rood-witte kleuren van de stad Utrecht. De eredoctor mag de titel doctor honoris causa dragen en Dr.h.c. voor zijn of haar naam zetten.

Prof.dr. Diana Wall

Prof.dr. Wall was tot voor kort directeur van het prestigieuze multidisciplinaire onderzoekinstituut Natural Resource Ecology Laboratory. Wall wordt gezien als een excellente onderzoekster met een indrukwekkende publicatielijst waaronder talrijke artikelen in Science en Nature. Ze vervult een voortrekkersrol waar het gaat om het inbrengen van ecologische en milieuwetenschappelijke kennis in politiek-maatschappelijke beleidsvorming.

Prof.dr. Avelino Corma

Prof. Corma is directeur van het Instituto Tecnología Química van de Universidad Politécnica in Valencia. Hij wordt door vakgenoten gezien als een excellente wetenschapper en heeft zijn sporen vooral verdiend met fundamenteel onderzoek op het gebied van de katalyse, gekoppeld aan belangrijke commerciële doorbraken. Zo heeft Corma nieuwe poreuze materialen gesynthetiseerd die worden toegepast als katalysator voor het maken van moderne benzines en belangrijke chemicaliën zoals propeenoxide.

Prof.dr. Graham Gibbs

Prof. Gibbs is Director of the Institute of the Advancement of Learning aan de Oxford University. Daarvoor was hij hoogleraar en directeur van het Centre for Higher Education Practice aan de Open University (Engeland). Gibbs wordt gezien als een autoriteit op het gebied van onderwijsvernieuwing. Hij zet zich al 30 jaar in om het universitair onderwijs te verbeteren en te vernieuwen.

Prof.dr. Sangkot Marzuki

Prof. Marzuki is directeur van het Eijkman Instituut in de Moleculaire Biologie in Jakarta en hoogleraar Geneeskunde aan de Monash University in Australië en de University of Indonesia. Hij wordt beschouwd als een uitzonderlijke wetenschapper en speelt een grote rol in de wetenschappelijke relatie tussen Nederland en Indonesië. Marzuki koestert de samenwerking met Utrecht en stelt zijn laboratorium open voor studenten uit Utrecht.

Toegangskaarten voor de Dies Natalis, op maandag 27 maart in de Domkerk om 15.00 uur, zijn aan te vragen bij Paulien van der Veer, Afdeling Kabinetszaken, J.P.F.vanderVeer@uu.nl.

Nadere informatie

Drs. Soleanie Martis, Perscommunicatie Universiteit Utrecht, telefoon (030) 2532411, s.c.c.martis@uu.nl.