Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Voor iedereen (goed ter been) van 9 t/m 99 jaar

Operavoorstelling 'Water' op de rwzi Utrecht

27 februari 2006- De rioolwaterzuivering in Utrecht is eind maart een week lang een operapodium. In het kader van het Tweetakt-festival, een festival voor jeugdtheater, wordt samen met 54 kinderen van de Rietendakschool uit de wijk Ondiep de opera 'Water' opgevoerd over het zuiveren van het afvalwater. De voorstelling wordt gemaakt en uitgevoerd door de Yo! Opera Werkplaats.

Onzichtbaar maar van levensbelang voor Utrecht ligt achter een hoog hek aan de Vecht de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Op deze plek is een collectief operamakers samen met 54 leerlingen van de Rietendakschool een onderzoek begonnen. Ze zijn op zoek gegaan naar manieren om de poëzie van het alledaagse tastbaar te maken en lieten zich inspireren door de klanken en de geluiden om hen heen. Resultaat is een voorstelling in de vorm van een muzikale wandeling; van stinkende smurrie naar fris en gezuiverd water. Doorspoelen zal nooit meer hetzelfde zijn!

Opera midden in de maatschappij
De Yo! Opera Werkplaats is de werkplaats van het Yo! Opera Festival, het internationale jeugdopera festival dat eens in de twee jaar operamakers vanuit de hele wereld naar Utrecht brengt om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de jeugdopera te zien.

Yo! Opera Werkplaats maakte in 2004 een community opera project: Opera uit het Hart. In het winkelcentrum in Hoog Catherijne werden dertig miniopera's uitgevoerd, geschreven door Utrechtse schoolkinderen en professionele componisten. Tijdens het Yo! Opera Festival in 2005 reden er stadsbussen met een operavoorstelling door de stad. Opera kwam naar je toe!

Deze projecten geven aan wat de werkplaats voor ogen staat: opera in de 21ste eeuw plaatsen en opera maken waarin al in het maakproces een directe relatie is tussen de makers, het jonge publiek en de omgeving. Deze keer door de samenwerking met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en leerlingen van een basisschool uit de wijk Ondiep. Yo! wil opera maken met het hart, de oren en ogen van een kind.

Na afloop van de laatste voorstelling op het terrein van de rioolwaterzuivering gaat Yo! met de school en het waterschap kijken hoe de samenwerking de komende twee jaar kan worden voortgezet.

Speellijst
Ma 27 maart: 10.00 en 13.00 uur
Wo 29 maart: 10.00 uur
Do 30 maart: 10.00 en 13.00 uur
Vrij 31 maart: 10.00 uur

Vertrek per bus vanaf festivalcentrum Tweetakt op De Neude

Kassa Tweetakt Festival
030-7990084
Reserveren kan telefonisch van 13.00 tot 18.00 uur of via www.tweetakt.net (tot één dag voor de voorstelling). Gereserveerde kaarten kunnen worden afgehaald bij de festivalkassa op de Neude van 9.00 tot 21.30 uur.

Toegangsprijzen
tot 18 jaar EUR 6,-
Volwassenen EUR 10,-
Met CJP/ Student/ U-pas EUR7,50

Operamakers
Concept: Anthony Heidweiller, Matthias Konecny, Paul Oomen Compositie: Matthias Konecny, Paul Oomen
Tekst: Ruben van Gogh
Regie: Anthony Heidweiller
Dramaturgie: Geert van Boxtel
Assistent: regie Sven Jense
Educatie: Debora Patty
Advies: Boukje Schweigman