Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 20 maart 2006

Weidevogels belicht door Nico de Haan op publieksavond

Maandagavond 27 maart spreekt de bekende vogelkenner Nico de Haan over weidevogels. Diverse sprekers laten tijdens deze gratis publieksavond zien hoe belangrijk vogels als grutto, kievit en scholekster zijn voor de beleving van het Noord-Hollandse landschap. Het gaat niet goed met de meeste soorten, maar door goed beheer kunnen ze gered worden. Naast Nico de Haan vertelt bioloog Ron van 't Veer hoe Landschap Noord-Holland de weidevogels wil helpen. Jan van der Geld toont zijn schitterende weidevogeldia's uit het Wormer- en Jisperveld. De avond in het Zaantheater is voor iedereen toegankelijk.

Het weidevogelseizoen is bijzonder koud begonnen. De grutto's wachten in grote groepen de eerste warme lentedagen af. Kieviten en scholeksters zoeken hun voedsel in de bermen van autowegen. Slechts een enkele kievit is al begonnen het leggen van eieren. Maar zodra het kwik stijgt, wordt het druk in de Noord-Hollandse weiden, een op wereldschaal uniek schouwspel. Nergens broeden grutto, tureluur, kievit en scholekster in zulke grote aantallen bij elkaar. Toch gaat het niet goed met de weidevogels, landelijk dalen de populaties schrikbarend. Toch is er hoop en daar wil Landschap Noord-Holland graag de aandacht op vestigen. In enkele gebieden doen de weidevogels het nog steeds goed of herstellen de aantallen zich.

Nico de Haan zal ook beelden tonen uit de winterkwartieren in Afrika en Zuid-Europa. Landschap Noord-Holland-bioloog Ron van 't Veer heeft veel onderzoek gedaan naar een goed beheer van weidegebieden. Hij zal duidelijk maken waarom Landschap Noord-Holland kiest voor weidevogels, terwijl anderen de weidevogels al hebben opgegeven. Ten slotte zal vogelfotograaf Jan van der Geld zijn schitterde dia's van weidevogels laten zien. Van der Geld werkt al jaren in het Wormer- en Jisperveld van Natuurmonumenten.

Iedereen is welkom op maandag 27 maart, om 20.00 uur in het Zaantheater, Nicolaasstraat 3, 1506 BB Zaandam. Om zeker te zijn van een plek is het verstandig gratis toegangskaarten te bestellen in de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, 0251- 362 762 (ook zaterdag bereikbaar).