Doorbreek het isolement thema van 32e Week van de Psychiatrie

Stichting pandora

Van 27 maart tot en met 2 april 2006 organiseert de werkgroep Week van de Psychiatrie in samenwerking met een groot aantal cliëntenraden, zorginstellingen, regionale cliëntenorganisaties en projectorganisaties de 32e Week van de Psychiatrie. Het thema van deze week is: Doorbreek het Isolement!

Steeds meer blijkt het isolement waarin vele mensen met psychische of psychiatrische problemen zich bevinden, het grootse probleem te zijn van deze groep mensen. Het isolement lijkt toe te nemen, in plaats van af te nemen. In samenwerking met een onderzoeksgroep van Hogeschool InHolland doet de Werkgroep Week van de Psychiatrie onderzoek naar de mening van cliënten over veranderingen in hun leven op het gebied van hun sociaal netwerk sinds zij in aanraking gekomen zijn met de psychiatrie. Door middel van dit onderzoek zijn wensen en behoeften, positieve en negatieve ervaringen van de cliënt in kaart gebracht. De ervaringen en verhalen van de mensen die geïnterviewd zijn, worden gepubliceerd en gepresenteerd tijdens de Breingeindag op 31 maart in Rotterdam.

Uit onderzoek en ervaring blijkt dat een functionerend sociaal netwerk essentieel is voor het doorstaan van een psychiatrische crisis en voor maatschappelijk herstel van cliënten. In de Week van de Psychiatrie 2006 maken vele organisaties samen werk van het ontwikkelen van kennis over en het doorbreken van isolement van mensen met een psychische handicap.

Op de website www.weekvandepsychiatrie.nl vindt men informatie over:
- de week van de psychiatrie 2006 en het thema;

- tientallen activiteiten van regionale organisaties rond het thema sociaal isolement;
- de prijsvraag 'Hoe kun je isolement doorbreken van mensen met psychische of psychiatrische problemen?';

- de landelijke manifestatie Breingeindag op 31 maart 2006 te Rotterdam;
- het landelijke evenement Parels uit de marge.

De werkgroep Week van de Psychiatrie bestaat uit vertegenwoordigers van Anoiksis, Cliëntenbond, Vereniging Manisch Depressieven en Betrokkenen, Stichting Pandora, LPR(Landelijke Patiëntenraden) en het Basisberaad Rotterdam.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Toon Vriens, voorzitter week van de psychiatrie 2006, email: t.vriens@stichtingpandora.nl, telefoon: 020-6851171.