Ingezonden persbericht


Persbericht Radio4

21 maart 2006

27 maart tot en met 2 april

Amsterdam city of music op radio4

Van 27 maart tot en met 2 april staat Amsterdam in de schijnwerpers bij de Europese radiostations. Amsterdam is door de Europeon Broadcasting Union (EBU) uitgeroepen tot City of Music in het voorjaar van 2006.

"Cities of Music" is een door de EBU georganiseerd project. Vier keer per jaar wordt een land dat lid is van de EBU gekozen tot "City of Music". Gedurende één week organiseert de omroep in dat land een aantal concerten, dat het muziekleven, herkenbaar voor die stad, reflecteert.

Amsterdam City of Music (ACOM) wordt maandag 27 maart geopend met een concert vanuit het Muziekgebouw aan 't IJ door het Amsterdam Baroque Orchestra, onder leiding van Ton Koopman met werken van Buxtehude en Sweelinck. Koopmans fascinatie voor de muziek van de Duitse componist en grondlegger van de protestante cantate, Dietrich Buxtehude (1637-1707), is niet verwonderlijk. Diens werken, stevig opgebouwd en rijk aan muzikale inhoud, stonden aan de basis van de cantates van zijn leerling Johann Sebastian Bach. Dit concert van het Amsterdams Baroque Orchestra wordt door 20 buitenlandse omroepen overgenomen, en rechtstreeks uitgezonden door 10 landen en Radio4.

Op 2 april wordt ACOM afgesloten met een concert van de New Dutch Academy onder leiding van Simon Murphy: 'Symfonische kroonjuwelen uit Amsterdam en Den Haag'. Solist is Georgia Browne, fluit. Een deel van de composities wordt voor het eerst sinds de 18de eeuw weer uitgevoerd. Historische locatie is Felix Meritis in Amsterdam, de oudste concertzaal van Nederland.

Het programma van Amsterdam City of Music is bijzonder gevarieerd en duidelijk herkenbaar voor het muzikale leven van de stad, met als uitvoerenden Amsterdams beste ensembles en solisten. De concerten wordt uitgezonden door een groot aantal buitenlandse omroepen.

Op de website van Amsterdam City of Music (http://portal.omroep.nl/acom2006) staat het volledige programma, zoals het wordt aangeboden aan de buitenlandse radiostations. De site is in het Engels om andere landen te kunnen informeren over het programma.