Ministerie fin

http://www.minfin.nl

Premier Balkenende slaat eerste Australië Vijfje

UITNODIGING, niet bestemd voor publicatie

Minister-president Balkenende slaat maandag 27 maart een speciale zilveren 5 euromunt ter ere van 400 jaar vriendschap tussen Nederland en Australië. De eerste slag van dit 'Australië Vijfje' vindt plaats om 16.30u op het ministerie van Algemene Zaken, Binnenhof 19, Den Haag. Staatssecretaris Wijn treedt op als gastheer.

Het Australië Vijfje is een wettig betaalmiddel in Nederland en is vanaf 28 maart voor 5 euro in circulatiekwaliteit verkrijgbaar op het postkantoor. De munt is voor verzamelaars ook verkrijgbaar in de hoogwaardige kwaliteit Proof waarvan twee versies worden geslagen: een zilveren E 5,- munt en een gouden E 10,- munt. Deze exclusieve munten zijn vanaf 28 maart te bestellen via de website van de Koninklijke Nederlandse Munt, www.knm.nl.

400 jaar vriendschap
Op 26 februari 2006 was het 400 jaar geleden dat kapitein Willem Janszoon landde op de kust van Australië met zijn schip 't Duyfken. De relatie tussen Nederland en Australië is sindsdien altijd hecht geweest. Met de viering van 400 jaar Nederland-Australië en het slaan van een herdenkingsmunt, wordt de band tussen beide landen extra benadrukt. Ontwerpster Irma Boom ontwierp het Australië Vijfje. Daarvoor maakte ze gebruik van drie globes die elk een verschillend perspectief van de wereld laten zien. Over elkaar heen geplaatst, staan de lijnen symbool voor de routes van de VOC. Het muntmeesterteken (koerszettende zeilen) staat afgebeeld op de plek waar 't Duyfken aan land is gegaan.

Wilt u aanwezig zijn bij de eerste slag?
Pers is van harte uitgenodigd deze eerste slag bij te wonen en is welkom vanaf 16.00u. Graag zo snel mogelijk, maar in ieder geval uiterlijk vrijdag 25 maart via de mail aanmelden bij William Lelieveldt, ministerie van Financiën (w.f.lelieveldt@minfin.nl). Wanneer er meer aanmeldingen binnenkomen dan in de zaal passen, gaan we over tot poolvorming.