Technische Universiteit Delft

Debat platform Ethiek en Techniek TU Delft

Borrelen met wetenschappers: de derde geldstroom

Het Platform Ethiek en Techniek van de TU Delft verzorgt dit voorjaar op de campus een reeks laagdrempelige debatten. De vijf principes van de Nederlandse Gedragscodes Wetenschapsbeoefening vormen daarbij de rode draad. De aftrap voor de reeks wordt op maandag 27 maart gegeven door TU-hoogleraar Margot Weijnen en SP-senator Ronald van Raak over de (on)wenselijkheid van de Derde Geldstroom en externe geldschieters in het wetenschappelijk onderzoek.

Voor het eerste debat wordt het principe onafhankelijkheid centraal gesteld. Dit debat wil het Platform laten plaatsvinden in het licht van de discussies over de rol van het bedrijfsleven in het wetenschappelijk onderzoek.

Voor dit debat zullen TU Delft hoogleraar en lid van het Innovatieplatform, prof.dr.ir.Margot Weijnen en SP-Eerste-Kamerlid en coördinator van het Wetenschappelijk Bureau van zijn partij, dr. Ronald van Raak, elkaar het vuur aan de schenen leggen over de vraag:

Is de Derde Geldstroom in het wetenschappelijk onderzoek een onontbeerlijke behoefte of een ongewenste bemoeienis?

Vervolgens krijgt het publiek de gelegenheid om de genodigden te bevragen en met hen in discussie te gaan. Het debat wordt voorgezeten door prof.dr.ir. Peter Kroes, hoofd van de sectie filosofie aan de TU Delft.

De debatten in de reeks 'Borrelen en lunchen met de wetenschappers' worden tijdens de lunchpauze of aan het eind van de dag gehouden. Toegang is vrij en studenten en medewerkers worden uitgenodigd om - onder het genot van een drankje - met vooraanstaande opinion leaders in debat te gaan.

Het Platform Ethiek en Techniek TU Delft houdt zich bezig met de ethische vragen die opkomen in de beroepspraktijk van de ingenieur en de technische wetenschapper. Ze beoogt het bewustzijn over deze vragen te stimuleren en handvaten te geven voor het omgaan met deze vragen. Het Platform draagt ertoe bij dat de TU Delft een duidelijke verantwoording geeft van de wijze waarop zij met ethische vragen omgaat.



Technische Universiteit Delft