Ingezonden persbericht


Presentatie Wegwijzer 'Achtergebleven of achtergelaten?'

Persbericht

Op maandagmiddag 27 maart aanstaande presenteert de Landelijke Werkgroep Mudawwanah, in opdracht van het Ministerie van Justitie, de Wegwijzer 'Achtergebleven of achtergelaten?' en de voorlichtingsfilm Onzichtbare veranderingen. Deze wegwijzer en voorlichtingsfilm worden aangeboden aan Minister Verdonk en Dhr. W. Luijendijk, lid Gedeputeerde Staten van de provincie Noord Brabant.

Aanleiding voor het realiseren van deze producten is de rechtspositie van Marokkaanse vrouwen, en hun kinderen, in het bijzonder als het gaat om (gedwongen) achterlating in Marokko. Een groot aantal Marokkaanse vrouwen en kinderen in Nederland (en in Marokko) kampt met dit ernstige probleem. Achterlating door hun echtgenoot/vader vindt plaats zonder medeweten en toestemming van de vrouw en het kind. Het is vervolgens vaak onmogelijk voor vrouwen en kinderen om terug te keren naar Nederland. Dit probleem, en de wijzigingen in de Mudawwanah (Marokkaans familierecht, februari 2004), zijn voor de Landelijke Werkgroep Mudawwanah en het Ministerie van Justitie aanleiding om de brochures en film te ontwikkelen. Deze geven informatie aan Marokkaanse vrouwen, hulpverleners, politici en beleidsmakers over hoe gedwongen achterlating te voorkomen en wat te doen als gedwongen achterlating inmiddels heeft plaatsgevonden. De film is in twee talen ontwikkeld (Marokkaans en Berbers). Ook de brochures zijn tweetalig.

Bijgevoegd treft u het programma aan. Hierin kunt u lezen dat gedurende de bijeenkomst informatie wordt gegeven over de rechtspositie van Marokkaanse vrouwen en over actuele ontwikkelingen vooral als het gaat over gedwongen achterlating. De voorlichtingsfilm Onzichtbare veranderingen wordt vertoond. In het tweede deel van het programma wordt gediscussieerd met politici, beleidsmakers en hulpverleners en de aanwezigen over de mogelijkheden om beleid te beïnvloeden en te veranderen om de rechtspositie van Marokkaanse vrouwen en hun kinderen te verbeteren.

Wij nodigen u van harte uit om aanwezig te zijn op deze landelijke bijeenkomst!

De bijeenkomst wordt gehouden in het Brabantse Provinciehuis te 's-Hertogenbosch van 14.00-17.30 uur. Zie uitnodiging in de bijlage.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Mevr. J. Verkuijlen
van de Stichting Steunpunt Remigranten, lid van de Landelijke Werkgroep Mudawwanah.

tel. 0418 - 51 26 56

e-mail. jokeverkuijlen@chello.nl

---- --
Achtergebleven of achtergelaten?

De afgelopen periode was er in de Tweede Kamer, de media en vrouwenorganisaties veel aandacht voor de positie van Marokkaanse vrouwen en in het bijzonder voor de in Marokko achtergelaten vrouwen en kinderen. Mede naar aanleiding van de wijzigingen in de Mudawwanah - februari 2004 - is de vraag naar achtergrondinformatie, tips voor adequate hulpverlening en preventie enorm toegenomen bij Marokkaanse vrouwen en mannen, politici, beleidsmakers en hulpverleners. In het kader hiervan presenteert de landelijke werkgroep Mudawwanah in opdracht van het Ministerie van Justitie de Wegwijzer 'Achtergebleven of achtergelaten?'
Een brochure met informatie over wat te doen bij achterlating en het voorkomen van achterlating.

Over de wijzigingen in het Marokkaanse personen- en familierecht - de Mudawwanah - en de rechtspositie van vrouwen heeft de werkgroep in januari 2005 de brochures 'Mudawwanah' uitgegeven: informatieboekjes voor Marokkaanse vrouwen, mannen en hulpverleners. Als vervolg hierop is de voorlichtingsfilm 'Onzichtbare veranderingen' gemaakt die eveneens gepresenteerd wordt in deze bijeenkomst.

Wij nodigen Marokkaanse vrouwen, politici, beleidsmakers, hulpverleners en andere belangstellenden van harte uit voor deze bijeenkomst waar gedwongen achterlating en de rechtspositie van Marokkaanse vrouwen centraal staan. Na afloop worden de Wegwijzer en brochures uitgereikt.

Programma: maandag 27 maart
14.00 Ontvangst
14.30 Opening en toelichting programma door dagvoorzitter Fenna Ulichki. Informatie over het project 'Achtergebleven of achtergelaten?' van de werkgroep Mudawwanah door Latifa Lazaar 15.00 Aanbieding van de Wegwijzer 'Achtergebleven of achtergelaten?' en de voorlichtingsfilm 'Onzichtbare veranderingen' aan Minister Verdonk. Reacties van Minister Verdonk en
Dhr. W. Luijendijk, lid Gedeputeerde Staten N. Br. 16.00 Forum, bestaande uit leden van de Tweede Kamer, de Algemene Commissie Integratiebeleid, beleids-makers en hulpverleners, in discussie met de zaal 17.00 Informele ontmoeting
17.30 Einde bijeenkomst
Plaats: Provinciehuis Noord Brabant
Brabantlaan 1, te 's-Hertogenbosch
Tel. 073 - 6812812
Voor bereikbaarheid: zie www.brabant.nl

Aanmelden
Wij stellen het erg op prijs als u zich aanmeldt
per e-mail: mrommy@palet.nl

Informatie
Informatie over de bijeenkomst, de Wegwijzer, de voorlichtingsfilm en de brochures Mudawwanah is te verkrijgen bij de leden van de
Landelijke Werkgroep Mudawwanah:

* MVVN, Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland, t: 020-4197167 / e: mvvn@xs4all.nl

* SSR, St. Steun Remigranten
t: 06-48687086 / e: jokeverkuijlen@chello.nl

* Palet, Steunpunt voor multiculturele ontwikkeling in Noord-Brabant,
t: 040-2359999 / e: llazaar@palet.nl

* BOZ, Brabants Ondersteuningsinstituut Zorg
t: 013-5352625 / e: b.ataman@boznet.nl

De voorlichtingsfilm is gemaakt door Najib Taoujni Achtergebleven
of
achtergelaten?

Presentatie van de Wegwijzer

Informatie over gedwongen achterlating en de rechtspositie van Marokkaanse vrouwen

Maandag 27 maart 2006

Provinciehuis te 's-Hertogenbosch

---- --