Ingezonden persbericht


Persbericht Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

10 Jaar na faillissement: Fokkerfeest voor Oud-Fokkermedewerkers Fokker-reünie bij Aviodrome in Lelystad

Lelystad, 24 maart 2006 - Precies tien jaar na het faillissement van de Koninklijke Nederlandse Vliegtuigenfabriek Fokker organiseren de Bond voor Fokkerpersoneel en de Stichting Houd Fokker in de Lucht een reünie voor oud-Fokkermedewerkers bij het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome. Tijdens deze reünie, op maandag 27 maart, zullen een Fokker 50 en een Fokker 60U van de Koninklijke Luchtmacht een Fokker Memorial Flight over Nederland maken.

Friendship
Diverse organisaties van oud-fokkermedewerkers en organisaties van belangstellenden werken samen om van de dag een spektakel te maken. De Fokker Heritage Trust zorgt voor een show op de grond van historische Fokkervliegtuigen, waaronder een Fokker Driedekker uit de Eerste Wereldoorlog, een Fokker Spin uit 1913, een Fokker S.11 uit 1950 en Fokkers grootste verkoopsucces: de Fokker Friendship uit 1955. Het oudste nog vliegende exemplaar van dit laatste vliegtuig, dat nu bewaard wordt door de stichting Fokker Heritage Flight, zal later dit jaar vanuit het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome beginnen met het maken van rondvluchten voor belangstellenden. Er worden meer dan 1000 ex-Fokkermedewerkers verwacht.

Memorial Flight
De Fokker Memorial Flight over Nederland start as. maandagmorgen vanaf de vliegbasis Eindhoven. Rond 11.25 uur zullen de Fokker 50 en de Fokker 60U van de Koninklijke Luchtmacht over het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome en de Luchthaven Lelystad vliegen. Daarna zal de vliegroute leiden over Amsterdam, de oude Fokkerfabriek op Schiphol-Oost en de overgebleven vestiging van Stork Fokker Aerospace op de Vliegbasis Woensdrecht. Daarna wordt teruggevlogen naar Eindhoven. De Fokker Memorial Flight wordt georganiseerd door de Fokker Heritage Trust, die tien jaar geleden de historische erfenis van Fokker van de curatoren van de failliete vliegtuigfabriek heeft overgenomen om te bewaren voor het nageslacht, na een nationale inzameling waaraan duizenden Nederlanders en honderden bedrijven en instellingen hebben bijgedragen. Veel van deze objecten zijn nu in Nederlandse musea te zien. De Fokker Spin uit 1913 en het prototype van de Fokker 50 zijn momenteel te zien bij het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad.

Tentoonstelling
Op het buitenterrein bij het luchtvaart-themapark Aviodrome zijn op deze maandag, naast de speciaal voor deze gelegenheid tentoongestelde vliegtuigen, diverse informatiestands van betrokken organisaties te vinden. Zo zullen de stichting Fokker Four, de F27 Friendship Association, de stichting Fokker Heritage Trust, de stichting Fokker G.1 en de stichting Vroege Vogels aan de oud-Fokkermedewerkers laten zien wat ze doen om de naam van Fokker 'hoog' te houden. Bij de Fokker-reünie worden alleen oud-Fokkermedewerkers en hun introducés toegelaten. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome is op deze maandag gesloten voor het publiek.

Noot voor de pers;