Gemeente Gouda


persbericht: gouda en ns vastgoed maken nieuw centrum in spoorzone (24/3/2006)

Op 27 maart luidt het officiële startsein voor de ontwikkeling van een nieuw centrum in de Spoorzone. Gemeente Gouda en NS Vastgoed ondertekenen dan de definitieve contracten waarmee de ontwikkeling daadwerkelijk gestart kan worden. Ook wordt de
samenwerkingsovereenkomst voor het nieuwe Huis van de Stad officieel getekend.

Nieuw centrum
Spoorzone Gouda is een gebied van 20 hectare dat op dit moment vooral bestaat uit parkeerterrein, openbaar groen en braakliggende grond. In 2015 is Spoorzone Gouda getransformeerd naar een nieuw stedelijk gebied met kantoren, woningen, winkels, scholenpark en uitgaansvoorzieningen (210.000 m2 ). Het gebied bij het station wordt als eerste ontwikkeld. In dit gebied van ruim 50.000 m2 komen naast het nieuwe Huis van de Stad, 160 woningen, een bioscoop met 7 zalen (1300 stoelen), kantoren, parkeergelegenheid voor ruim 600 autos, een fietsenstalling voor 6000 fietsen, een nieuw busstation en de halte van de RijnGouweLijn op straatniveau. Het huidige station krijgt een opknapbeurt. Met deze mengeling van functies ontstaat een nieuw stedelijk centrum, dat een betere verbinding maakt met het oude historische centrum. Ook sluit het aan bij de centrale rol die Gouda wil spelen in de regio. Voor NS Vastgoed past de ontwikkeling van Spoorzone Gouda in haar visie op vastgoedontwikkeling rondom vervoersknooppunten, namelijk het creëren van een levendige locatie waar mensen graag verblijven.
Het is voor de gemeente Gouda een belangrijk resultaat dat nu ook echt begonnen kan worden met de uitvoering van de plannen.

Overige delen
De ontwikkeling van het gebied bij het station is één van de onderdelen van de plannen. Voor de overige delen worden de plannen nader ingevuld of onderhandeld met betrokken partijen. De intercitystatus voor Gouda in 2007 en de komst van de RijnGouweLijn in 2010 maakt van Gouda een belangrijk vervoersknooppunt in de regio, dat de regiofunctie nog meer versterkt.

Stemmen over architectuur Huis van de Stad
Op 6 februari jl. is de Goudse gemeenteraad unaniem akkoord gegaan om de samenwerkingsovereenkomst met NS Vastgoed over het Huis van de Stad door het college te laten ondertekenen. Met dit contract is een bedrag van 46,5 miljoen euro gemoeid. De selectie van de architect van het Huis van de Stad is van start gegaan. Architecten kunnen zich nog tot eind maart aanmelden. Een selectiecommissie geeft vervolgens vijf architecten opdracht een schetsontwerp te maken. Uit deze vijf worden er twee geselecteerd, waar de Gouwenaren hun stem over uit mogen brengen. Vlak voor de zomervakantie of meteen er na worden de twee laatste ontwerpen gepresenteerd in een publieke ruimte. De Gouwenaren kunnen dan de definitieve keuze maken voor één van de twee ontwerpen.

RijnGouweLijn
Gouda heeft als eerste gemeente een akkoord op hoofdlijnen bereikt hebben met de Provincie over de komst van de lightrail naar Gouda. Belangrijk voor Gouda is dat de tram ongeveer vanaf de Winterdijk naar maaiveld komt, waardoor het zich als een tram kan gedragen en mensen beter bij hun eindbestemming brengt. Ook is met de Provincie overeengekomen dat een middenligging van de tram in de Burgemeester Jamessingel de beste optie is voor Gouda. De verwachting is dat op korte termijn de handtekeningen gezet kunnen worden op de schriftelijke Bestuursovereenkomst 3.