BASF

BASF Coatings presenteert nieuwe kleurtrendprognose voor de komende drie tot zes jaar daarmee blijven automobilisten up to date: Nieuwe effecten zorgen voor meer kleur en diversiteit bij autolakken

Münster/Tokio/Southfield. Wie als automobilist up to date wil blijven, kiest voor mengkleuren met een groot effect. Kleuren waarop de "klassieke" kleurbenamingen amper nog van toepassing zijn. Groen, blauw en grijs hebben plaatsgemaakt voor petrol-grijs, greige en greenish blue. Dat zijn beschrijvingen die nog het meest in de buurt komen bij deze nieuwe trendsetters. Het complete kleurenspectrum komt vaak pas tot uiting bij een speciale lichtinval. De kleur blauw krijgt een geheimzinnige glans dankzij effecten in turquoise, over een subtiel groengrijs ligt een waas met een fijne schittering. Hier gaat het om verrassingseffecten en het bewuste spel met waarneming en ambiguïteit. Dat was de toelichting die de ontwerpers van BASF Coatings, Michaela Finkenzeller, Sandra Mathia (Noord-Amerika) en Eiji Fujimori (Asia/Pacific) gaven bij hun presentatie van de jaarlijkse kleurtrendprognose van BASF Coatings. Behalve kleuren en effecten worden voor kopers ook de tactiele kwaliteiten van coatings steeds belangrijker. Die gaan ook nog diverser worden: in hoogglans, mat of een combinatie hiervan.

BASF Coatings ontwikkelt de kleurtrendprognoses in nauwe samenwerking met auto-ontwerpers van over de hele wereld. De ervaring leert dat het daarna zo'n drie tot zes jaar duurt voor ze hun beslag krijgen, in dit geval zal dat dus omstreeks 2009/2010 zijn.

Europa
De ontwikkeling bij zilver gaat continu door. In kleine, fijne stapjes worden nieuwe, kleuriger wegen ingeslagen. De grenzen tussen zilver en beige vervagen bij warme, subtiele zilvertinten. De behoefte aan verandering bij de standaardkleuren maakt de weg vrij voor nieuwe interpretaties tussen zilver en blauw. Ook hier duiken de nieuwe tussentinten op de nieuwe kleurhybriden.

Zilver wordt daarnaast aangevuld met andere edelmetaalkleuren. Koper, brons, goud en platina zullen in de toekomst nog meer glans geven aan snelle bolides. Smaakvolle luxe is de trend bij verschillende kleurrichtingen. Een trend die tegemoet komt aan de toenemende behoefte aan individualiteit die bij consumenten leeft.

De auto wordt steeds meer "comfort zone", een plek waar stadsnomaden zich veilig kunnen terugtrekken. Warme tinten en knusse kleuren uit de range beige en bruin verhogen het comfortabele gevoel.

De bruin-, beige- en edelmetaaltinten van de toekomst worden opgewaardeerd door onverwachte effecten die zorgen voor nieuwe kleurimpressies. Ook hier volstaat één keer kijken niet om het geheim van de kleur te doorgronden.

In de toekomst is weer een glansrol weggelegd voor de kleur rood. Daarbij gaat het om een zuivere uitstraling, diepte en sportieve effecten. Maar ook de wat modieuzere varianten richting "koraal" spelen een rol binnen het chromatische bereik.

Reductie tot de kern
Wit, de kleur die staat voor stijlpurisme en esthetische rechtlijnigheid, wordt steeds populairder. De nieuwe helderheid laat de hoordrol over aan de vormentaal van de auto zelf. De designers streven naar wit met een fijne glinstering en bijzondere effecten, maar het kleurenpalet wordt ook aangevuld met effen wit in nieuwe nuances.

Aaibare coatings
De afgelopen decennia hebben autolakken in het teken gestaan van de interactie tussen kleur en effecten. De lakontwikkelingen van de toekomst gaan nog verder en bieden lakken die niet alleen mooi zijn om te zien maar ook bijzonder aanvoelen. Matte effecten en soft touch zorgen voor een compleet nieuwe haptische belevenis en een nieuwe "aaibaarheid". Aanraken mag sterker nog het is zelfs zeer gewenst.

Toch is ook deze trend niet zonder contrabeweging. Tegenover de matte blanke lak zien we een trend richting spiegeleffecten en pure reflectie. Beide polen sluiten elkaar niet uit maar openen nieuwe mogelijkheden als het gaat om het combineren van materialen, kleuren en coatings aan de binnen- en de buitenkant van auto's. Lichte, subtiele schakeringen in zilvermengkleuren zijn op dat gebied favoriet. De onderling perfect afgestemde tweekleurigheid accentueert nog eens het spel met de contrasten.

Noord-Amerika
De verwachting is dat pastelkleuren met hun zachte, kleurige weelderigheid binnen afzienbare tijd een belangrijke rol gaan spelen als de nieuwe tussenkleuren. Groen, een mengeling van de primaire kleuren geel en blauw, wordt belangrijk voor de industrie en zal steeds weer met andere nuances en facetten gecombineerd worden. Dat is nu al te zien bij de mode, bij de binnenhuisinrichting en bij autokleuren van gedempt tot licht. Oranje gaat meer richting kopertinten, terwijl bij de diepe bruintinten, nu al voorkomend bij donkerbruine houten vloeren en meubels, ook in de toekomst de sterke invloed van 'natuurlijke' kleuren te zien zal zijn.

Waterblauw en blauwachtige groenschakeringen richting turquoise worden bij sportwagens steeds belangrijker. In de luxeklasse schuiven de blauwtinten op richting donkerrood. Auto's in het luxesegment krijgen extra cachet door de introductie van donkere, verzadigde bloedrode tinten, bij sportwagens blijft vuurrood in zwang.

Gekleurde zwarttinten en witschakeringen met glittereffecten en kleurovergangen vertegenwoordigen het andere extreem van de klassieke unikleuren wit en zwart. Zilver zal heel populair blijven en refereert aan toptechnologie. De oude vertrouwde zilvertinten krijgen een facelift: door toevoeging van vloeiende kleurnuances en kleuren krijgen ze een frisse, kleuriger uitstraling.

Asia/Pacific
De kleuren worden beïnvloed door vier trends.
Trend 1 heeft associaties met een lifestyle waarin gezondheid en duurzaamheid domineren, met kleuren als groen, bruin en blauw die doen denken aan bossen, blauwe luchten, water, milieubewustzijn en gezond leven.

Bij trend 2 staat alles in het teken van prachtige, elegante kleuren die een zekere rijpheid uitstralen: ingetogen, subtiele en gedempte kleuren zoals champagnegoud en donkere, intense kleuren. Een zweempje goudglans kan al voldoende zijn om een elegante sfeer op te roepen.

Trend 3 kenmerkt zich door futuristisch aandoende kleuren als wit en zilver en neutrale kleuren zoals zwart.

Bij trend 4 staan kleuren met een verwijzing naar de structuur van coatings, zoals bij liquid metal en matlakkleuren centraal. De betekenis van deze trend zal verder toenemen.

Rood
Rood staat voor energie. Denk maar eens aan roodtinten met een gele glans, die automatisch aan thee doen denken. Blauwachtige roodtinten zijn bij de belangrijke donkere, diepe en intense roodtinten het meest aan te treffen.

Oranje/koperbruin
Koper en bruin spelen een belangrijke rol. Oranje is hotter dan ooit en kijkend naar de trends van heden en toekomst is het raadzaam om ook varianten als koper- (een tint tussen rood en oranje), beige- en bruintinten bij de kleurgeving in de gaten te gaan houden.

Geel
Sportieve geeltinten worden steeds populairder, maar niettemin geldt: een al te levendig geel is voor de autolakindustrie slechts tot op zekere hoogte bruikbaar.

Groen/Blauwgroen
Het belangrijkste kleurenspectrum.

Deze kleuren worden geassocieerd met milieubewustzijn, ze roepen een gevoel van rust en vervulling op. Groentinten die doen denken aan de kleur van groene thee zijn een absolute belofte voor de toekomst. Probeer het eens met een kleurenpalet met een hele reeks van geelgroen tot blauwgroen.

Blauw
Blauw is bij iedereen geliefd. Ook is blauw de kleur met de meeste diepte. Bij blauw wordt een onderscheid gemaakt tussen groenige en licht violette blauwtinten. Elk blauw, of het nu heel zacht of diepblauw is, is een fantastische en ook opvallende kleur. Experimenteer gewoon met een breed scala blauwtinten.

Violet
Kies voor glanzende violettinten met vleugjes dieprood. Violet is in de loop der tijden steeds populairder geworden en we beginnen er langzaam aan te wennen. Als u lef hebt, kunt u eens kleuren proberen die wat meer sexappeal hebben. Durf ook eens violet te combineren met interferentiekleuren of te experimenteer met changerende kleureffecten.

Zwart
Een geliefde kleur. Maak hem extra spannend met bijzondere combinaties van tinten. Door te experimenteren met zwarttinten zorgt u ervoor dat de kleur niet te hard wordt.

Zilver
Hoewel zilver zijn plaats als topfavoriet zal verliezen, blijven zilvertinten toch een hoofdrol spelen. Varieer eens door donkere of gekleurde zilvertinten te gebruiken. We gaan in de toekomst ook aan de slag met verschillende structuureffecten (b. v. liquid metal of matlakken).

Wit
In Japan komt wit op de tweede plaats na zilver. Wit is universeel inzetbaar, het staat voor puurheid en is daarom zeer geliefd. Een einde van die trend is nog niet in zicht. Tijd voor experimenten met subtiel ingekleurde wittinten en witter-dan-wit kleuren.

Voor nadere informatie:
Rinco van Rijn, Marketing & Nonpaint Manager BASF Coatings Services B.V.,
Postbus 1015, 3600 BA MAARSSEN Telefoon 0346-573232

BASF Nederland B.V., 27 mrt 2006

---

Voor nadere informatie:

BASF Nederland B.V.
Dessa Langevoort
tel: 026 - 3717 378