Platform beta techniek / vsnu

Mark Rutte lanceert het Bèta 1op1 netwerk
Leerlingen stellen vragen aan echte studenten

Staatssecretaris Rutte lanceert vanmiddag het Bèta 1op1 initiatief van het Platform Bèta Techniek, VSNU en tien deelnemende universiteiten. Op het Science Park in Amsterdam zal Rutte met leerlingen en studenten het netwerk starten. Bèta 1op1 richt zich op leerlingen die talent hebben voor en geïnteresseerd zijn in technische en natuurwetenschappen. Dit kunnen leerlingen zijn met twijfels, vragen of juist een sterke motivatie voor een dergelijke studie. Via hun scholen koppelt Bèta 1op1 deze leerlingen aan bètastudenten. Vandaar de naam: Bèta 1op1. Vragen aan echte studenten.

In Bèta 1op1 nemen 240 studentmentoren 1200 leerlingen gedurende een of twee jaar mee in de wereld van de bètastudies. Voor leerlingen een bijzondere kans om alvast te proeven van de universitaire wereld. Maar ook om uit de eerste hand te horen wat een bètastudie inhoudt. En natuurlijk, wat je er mee kunt. Leerlingen kunnen in gesprek gaan met andere studenten, docenten, hoogleraren en afgestudeerden. Ook kunnen de ouders worden betrokken. En de leerlingen hebben de gelegenheid hun licht op te steken over zaken als inhoud van de opleiding, studiedruk, studentenfaciliteiten, studiematerialen én het bruisende studentenleven.

Bèta 1op1 is gebaseerd op al bestaande mentorprogrammas van universiteiten en hbo instellingen. Na positieve ervaringen wordt de aanpak nu landelijk. Leerlingen, studenten, docenten en universiteit zijn enthousiast. Het Platform Bèta Techniek heeft in samenspraak met een leerlingenpanel Bèta 1op1 ontwikkeld en alle universiteiten met bèta en technische opleidingen uitgenodigd mee te doen. De komende maanden nodigt iedere universiteit via scholen en docenten leerlingen uit deel te nemen aan het eigen mentorenprogramma. De VSNU heeft de landelijke coördinatie van het initiatief.

Het Sprint Programma
Elf universiteiten hebben met het Platform Bèta Techniek afspraken gemaakt om hun bètatechnisch onderwijs aantrekkelijker te maken en zo in- en uitstroom van studenten met 15% te verhogen. In deze afspraken is de samenwerking tussen voortgezet onderwijs en hoger onderwijs een zwaartepunt. Sprint is een stimuleringsprogramma van het Platform Bèta Techniek gericht op de universiteiten en hogescholen. De komende twee jaar zullen universiteiten 20 miljoen euro extra investeren vanuit de Sprintmiddelen van het Platform.

Over het Platform Bèta Techniek
Het Platform Bèta Techniek heeft van overheid, onderwijs en bedrijfsleven de opdracht gekregen om te zorgen voor een goede beschikbaarheid en benutting van bètatechnisch talent. Het Platform werkt met vijf herkenbare programma s die corresponderen met de verschillende sectoren: VTB (primair onderwijs), Universum (voortgezet onderwijs), Ambitie (vmbo en mbo), Sprint (hoger onderwijs) en ACT (arbeidsmarkt). Deze moeten zorgen dat succesvolle vernieuwingen structureel beleid worden van zoveel mogelijk organisaties, zoals scholen en bedrijven. Essentieel is de integrale aanpak die als een keten door alle sectoren loopt.


---