Lensink van berkel comm.

PERSBERICHT

Behoefte aan flexibele kantoorhuisvesting groeit sterk

40% ondernemingen niet tevreden over huurcontract

Apeldoorn, 27 maart 2006 - Steeds meer bedrijven die op zoek zijn naar uitbreiding van kantoorruimte tonen interesse voor volledig flexibele huurcontracten. Bedrijven zijn daarmee een stuk voorzichtiger geworden met het zich laten vastleggen in langdurige contracten. De onstabiele economie is hier een oorzaak van, maar ook de toename van specifieke wensen van potentiële huurders in een opkrabbelende huurmarkt ligt hieraan ten grondslag. Dit blijkt uit een onderzoek dat is gedaan door FlexOffice onder 243 organisaties.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat 40% van de Nederlandse bedrijven die kantoorruimte huurt matig tot ontevreden is over het huidige huurcontract. Ruim 60% van de ondernemingen ziet de huurperiode het liefst niet in een langlopend contract vastgelegd, wanneer zij op zoek gaat naar nieuwe kantoorruimte.

Bram Adema, directeur van FlexOffice: 'De grootste ergernis zit in het feit dat de meeste huurders geconfronteerd worden met langlopende huurcontracten. Juist in tijden van recessie, of zoals nu licht herstel, is het bedrijfsleven erbij gebaat op flexibele basis te kunnen huren. Zeker nu de economie weer aantrekt en een groter aantal ondernemingen (25%) aangeeft dat het de komende tijd naar uitbreiding zoekt is een passend huurcontract met de juiste voorwaarden van groot belang.'

Onnodige leegstand kost miljoenen
De huidige vastgoedmarkt kent weinig flexibiliteit: vaste huurtermijnen, gegeven metrages, onwrikbare servicepakketten. Omgekeerd kennen grote organisaties grote variaties in de behoefte aan werkplekken. Met als gevolg dat kantoorruimten soms tijdelijk ongebruikt blijven. Ongebruikte kantoorruimte levert nu een kostenpost op ter grootte van de maandelijkse huur en servicekosten. Dit kost het bedrijfsleven jaarlijks onnodige miljoenen.

'De kantorenmarkt moet meer vraaggestuurd in plaats van aanbodgericht te werk gaan. Het flexibiliseren van contracten maar ook het bijleveren van gewenste facilitaire services zijn hier een voorbeeld van. De huurder van nu is kritisch en komt af op het totaalplaatje dat hem wordt aangeboden', aldus Adema.

Over FlexOffice
FlexOffice biedt flexibele en tijdelijke kantoorruimte passend bij de specificaties, faciliteiten en budget van de opdrachtgever. FlexOffice houdt overzicht op tijdelijke leegstand en levert deze op als complete kantoorruimte inclusief facility services. Het aanbod van kantoorruimtes is afkomstig van top 100 bedrijven en organisaties in Nederland als IBM Nederland, TNT, NS en Connexxion. FlexOffice heeft strategische allianties met onder andere KPN, Sligro en DHV.

Noot voor redactie,