Glaxosmithkline

Verminkende ziekte LF uitroeibaar
nieuwe onderzoeksgegevens lancet bevestigen haalbaarheid

27 maart 2006, Zeist - GlaxoSmithKline en de Global Lymphatic Filariasis Alliance hebben een gezamenlijk persbericht uitgegeven over een onderzoek naar lymfatische filariasis (LF, ook bekend als elefantiasis of olifantsziekte) in het gerenommeerde medische vaktijdschrift The Lancet.
In het nummer van 25 maart 2006 maakt The Lancet melding van duidelijk bewijs dat de draadwormziekte LF inderdaad wereldwijd kan worden uitgeroeid. LF is een van de meest verminkende en invaliderende parasitaire ziekten ter wereld en het doelwit van één van 's werelds grootste volksgezondheidsprogramma's waarbij gebruikt wordt gemaakt van zogenoemde mass drug administration (MDA). MDA staat voor geneesmiddelentoediening aan grote delen van de bevolking in een land. Een simpele behandelingsstrategie, bestaande uit de geneesmiddelen diethylcarbamazine plus albendazol één maal per jaar gedurende vijf jaar toegediend, aan het grootste deel van de mensen in aangedane gebieden, blijkt effectief. Het aantal infecties daalt, waardoor de ziekte wordt geëlimineerd. Albendazol wordt gratis beschikbaar gesteld door GlaxoSmithKline.

Deze nieuwe resultaten van het nationale LF programma in Egypte tonen aan dat de LF overdracht door muskieten gestopt kan worden, wanneer men gebruik maakt van deze strategie van een jaarlijkse toediening, zoals aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.
Na MDA daalde de 'parasitaire load' - een brede maat voor infectie - met meer dan 90%. Onderzoek naar antistoffen onder 5-jarige schoolkinderen heeft aangetoond dat de mate van blootstelling aan de infectie met 99 - 100% afnam.
LF bedreigt meer dan een miljard mensen in 83 landen. Ongeveer 120 miljoen mensen zijn besmet met de parasieten en van hen hebben 40 miljoen mensen de klinische verschijnselen van de ziekte.
GlaxoSmithKline heeft tot op heden 440 miljoen tabletten albendazol gedoneerd. Dit geneesmiddel vormt de hoeksteen van het LF programma, een ambitieus wereldwijd samenwerkingsverband om de ziekte in het jaar 2020 volledig te kunnen uitroeien.

OVER LF
LF wordt veroorzaakt door een microscopische, parasitaire worm die het menselijke lymfesysteem binnendringt. De ziekte wordt verspreid door muskieten die drager zijn van de draadwormen.
De ziekte veroorzaakt verwoestende symptomen zoals reusachtig opgezwollen benen, armen en genitaliën net zoals verzwakkende koortsen en pijn. De ziekte loopt men meestal op tijdens de jeugd, vaak al vóór de leeftijd van vijf jaar. Het invaliderende karakter van de ziekte verergert de armoedecyclus, omdat mensen met de aandoening niet in het onderhoud van hun familie kunnen voorzien. Zij worden ook uitgestoten door de gemeenschap en verbannen van school.

JP Garnier, Chief Executive Officer van GlaxoSmithKline, zegt: 'De gegevens uit Egypte tonen aan dat we nu een ziekte kunnen uitroeien die de wereld al eeuwen lang teistert. Wij blijven gecommiteerd om net zoveel albendazol tabletten te doneren als nodig is om deze invaliderende ziekte te elimineren. Het uiteindelijke succes zal afhangen van de continue lange termijn commitments van alle samenwerkende partners wereldwijd.'

Ondanks de veelbelovende wetenschappelijke validatie uit Egypte en de ontwikkeling van het wereldwijde samenwerkingsverband blijven er toch uitdagingen bestaan. Omdat LF de meest arme landen ter wereld treft, is er een grote behoefte aan additionele externe middelen om de vaart in het LF programma te houden en de ziekte uit te roeien.

EINDE PERSBERICHT


Noot voor de redactie (