Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

27-3-2006

Extra maatregelen tegen formulieren en regels van de overheid moeten volgend jaar voor de burger merkbaar worden. Dat heeft premier Balkenende maandag gezegd na een speciale zitting met zijn voltallige ministersploeg.

Het kabinet wil de administratieve lastendruk deze regeerperiode met een kwart terugdringen. Met nog een jaar te gaan tot de verkiezingen in mei 2007 gaat dat lukken voor de bedrijven, aldus Balkenende. De vermindering van de papieren rompslomp voor burgers vergt een extra inspanning van het kabinet, zei de premier. "Het gaat om de vraag, merkt de burger er wat van", stelde hij. "Een schepje er bovenop is nodig." Balkenende wil dat mensen minder verplichte formulieren hoeven in te vullen, dat zij informatie sneller kunnen aanleveren en dat dezelfde gegevens niet langer dubbel hoeven worden afgegeven. Als voorbeeld noemde Balkenende de procedure rond bouwvergunningen.

Omgevingsvergunning
VROM heeft 71 vergunningstelsels doorgelicht om regels te schrappen, vereenvoudigen of samen te voegen. Een belangrijk onderdeel van deze modernisering van de VROM-regels is de omgevingsvergunning. Minister Dekker wil met deze vergunning diverse vergunningstelsels op het gebied van de leefomgeving bundelen. Dit betekent dat de diverse vergunningen, ontheffingen, vrijstellingen en meldingen die nu nog nodig zijn voor het realiseren van een bouwproject straks via één vergunning geregeld kunnen worden. Voor vrijwel alle vergunningstelsels werkt VROM aan digitalisering van de vergunningaanvraag en -verlening. Voor meer informatie zie dossier "Vergunningen".

Congres omgevingsvergunning in september
In september organiseert VROM een congres over de omgevingsvergunning, waarbij de nadruk zal liggen op het laten zien dat het kàn. U vindt binnenkort meer informatie over dit congres op deze site www.vrom.nl/vergunningen