Provincie Limburg

Subsidie voor samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven Scholengemeenschap Groenewald in Stein

Gedeputeerde Staten hebben een bijdrage van 35.000,-- beschikbaar gesteld voor het project Vice-versa van Scholengemeenschap Groenewald in Stein. Dit project kan als voorbeeld dienen voor de samenwerking tussen onderwijs en regionaal bedrijfsleven. Scholengemeenschap Groenewald in Stein wil via een tweejarig project leerlingen uit havo-4 stage laten lopen bij bedrijven in de regio. Op die wijze krijgen leerlingen zicht op wat functies inhouden en welke vaardigheden daarvoor nodig zijn, zodat een gerichte keuze voor een vervolgopleidingen beter te maken is. Maar ook onderwijsinstellingen houden een actueel beeld van wat er in bedrijven speelt en bedrijven krijgen op hun beurt een beter beeld van wat er in het onderwijs gaande is. Het project krijgt naast de provinciale subsidie een even hoge bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Wat wil je later worden? Het wordt spelenderwijs al aan kinderen gevraagd als ze nog maar net op de basisschool zitten. Vreemd genoeg laten we die vraag als de kinderen opgroeien en in het voortgezet onderwijs zitten, achterwege, of vragen we: wat ga je later studeren? Om een antwoord op die vraag te kunnen geven, moet de jongere eerst zelf antwoord geven op de vraag: Wat wil ik later worden? Met het project Vice-Versa willen Scholengemeenschap Groenewald en ondernemers van Businesspark Stein de basis leggen voor een antwoord op die vraag.

Jongeren in het beroepsonderwijs komen via praktische sectororiƫntatie en stages vrij snel in contact met de praktijk/hun toekomstige werkwereld. In het algemeen vormend onderwijs (met name havo en vwo) gebeurt dat niet of te weinig. Daardoor is het voor die groep leerlingen vaak moeilijk om een beeld te vormen van het beroep dat ze later willen uitoefenen en is een keuze voor een vervolgopleiding meer op interesse dan op latere loopbaan gebaseerd. Ook bestaat vaak geen goed beeld van die vervolgopleidingen. Dat leidt nogal eens tot verkeerde studiekeuzen en daardoor voortijdig uitval.

27-3-2006 10:00