Landstede


Voorlichtingsavond: rugzakje in het mbo

Studenten met een beperking of chronische ziekte kunnen een extra financiële bijdrage van het ministerie krijgen om verder te leren in het mbo. Vanavond (19.00-21.30 uur) is hierover een voorlichtingsavond op de locatie
Fuchsiastraat in Zwolle.

Per 1 januari voorziet een ministeriële regelgeving in een rugzakje voor studenten met een beperking, vooruitlopend op een wet die per 2008 van kracht wordt.

De voorlichtingsavond in Zwolle is een van de zes regionale voorlichtingsbijeenkomsten die in opdracht van het Ministerie van Onderwijs worden georganiseerd.

Programma
Tijdens de voorlichting maandagavond, zullen betrokken scholen en expertisecentra uitleggen wat de mogelijkheden en gevolgen zijn van deze nieuwe regeling. Er zijn onder andere medewerkers van De Ambelt en De Twijn aanwezig om voorlichting te geven.

Vanuit Landstede is Regina Westerink aanwezig. Zij werkt voor het Trajectbureau van Landstede dat zich bezig houdt met het beperken van uitval onder studenten. Zij participeert in het regionale platform Studie & Handicap (BvE) en het landelijke platform voor moeilijk lerenden (Cinop).

Basis- en voortgezet onderwijs
Tot voor kort kwamen alleen leerlingen met een handicap of chronische ziekte uit het basis- en voortgezet onderwijs in aanmerking voor een extra financiering door het rijk. Om uitval te beperken heeft de overheid besloten op basis van een persoonlijke indicatiestelling ook bij te dragen aan een mbo-opleiding van deze doelgroep.

Expertisecentra
Een gedeelte van de financiering gaat naar het ROC of AOC waar de student de opleiding volgt. Met het andere gedeelte wordt bij het betrokken expertisecentrum de benodigde begeleiding ingekocht.

Expertisecentra in de regio Zwolle zijn bijvoorbeeld De Ambelt (o.a. voor kinderen met beperkingen op het gebied van autisme, ADHD en PDD-NOS) en De Twijn (voor kinderen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking).

Landstede Routeplanner