Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Geen dubbele eigen bijdrage zittend ziekenvervoer
---

Gebruikers van het zittend ziekenvervoer hoeven in 2006 geen dubbele eigen bijdrage te betalen.

Voormalige ziekenfondsverzekerden betaalden tot 1 januari 2006 voor het zittend ziekenvervoer een eigen bijdrage over een periode van maximaal 12 maanden. Deze periode kon op elk moment van het jaar ingaan. Per 1 januari 2006 is hierin een wijziging opgetreden. Sinds die datum geldt de betaling van de eigen bijdrage zittend ziekenvervoer namelijk over de periode van een heel kalenderjaar.

Deze wijziging zou voor een bepaalde groep mensen die van het zittend ziekenvervoer gebruik maken een dubbele betaling van de eigen bijdrage betekenen. Het gaat dan om mensen die bijvoorbeeld in oktober 2005 zijn gestart met dit vervoer en daarvoor tot en met september 2006 het maximum bedrag moeten betalen. Per 1 januari 2006 moeten deze mensen ook over het kalenderjaar 2006 de eigen bijdrage betalen. Zij betalen dan een dubbele eigen bijdrage.

Tweede Kamerlid Agnes Kant (SP) heeft daarover vragen gesteld aan de minister van VWS. Het antwoord van de minister is dat deze groep mensen (zoals hierboven beschreven) over het kalenderjaar 2006 geen eigen bijdrage hoeft te betalen. De minister heeft hierover overlegd met de zorgverzekeraars.

Voor de vragen: klik hier

Wanneer een zorgverzekeraar toch (ten onrechte) een dubbele premie rekent, kunnen mensen met deze vragen en antwoorden naar hun zorgverzekeraar stappen. De ervaring leert dat zorgverzekeraars de fout dan herstellen.

(Geplaatst: 27 maart 2006)

---