Gemeente Stein


Brede schoolvisie kern Stein vastgesteld
27-03-2006

In de vergadering van 2 februari 2006 heeft de gemeenteraad van Stein de brede schoolvisie voor de kern Stein vastgesteld. Aan de totstandkoming van deze visie heeft een groot aantal instellingen hun medewerking verleend. Instellingen, waarvan het merendeel op dit moment gehuisvest is binnen de kern Stein, en die een duidelijke rol kunnen vervullen binnen de brede school.

De belangrijkste conclusie uit het rapport was dat de visie door alle partijen wordt onderschreven en men de bereidheid heeft uitgesproken, medewerking te verlenen aan de verdere uitwerking hiervan.

Bewust is ervoor gekozen in eerste instantie voor kern Stein een brede schoolvisie te ontwikkelen. Bij een aantal scholen in deze kern wordt op termijn leegstand geconstateerd. Voor de gemeente en de schoolbesturen was dit het signaal met elkaar in overleg te treden. Dit om te bezien wat voor alle betrokken partijen de meest wenselijke huisvestingssituatie zou moeten zijn.

Ingegeven door de landelijke ontwikkelingen werd dit gelijktijdig als het moment bij uitstek gezien om te bekijken in hoeverre binnen deze discussie het brede schoolconcept kon worden meege¬nomen. Punt was echter dat binnen de gemeente Stein een concrete visie over de brede school ontbrak. Het realiseren van een brede school is immers alleen dan zinvol als het een duidelijke meerwaarde heeft en kan rekenen op draagvlak bij alle betrokken partijen.

In de visieontwikkeling, die is opgedragen aan een extern bureau, zijn bewust alle relevante partijen uitgenodigd die momenteel in de kern Stein gehuisvest zijn en binnen de brede school zouden kunnen participeren. Nu de gemeenteraad groen licht heeft gegeven betekent dit dat een aanvang kan worden gemaakt met de verdere uitwerking.

Alle betrokkenen zijn er zich van bewust dat dit een zeer intensief en tijdrovend proces zal zijn. Binnen de gemeente Stein wordt op dit moment gewerkt aan een plan van aanpak aan de hand waarvan stap voor stap dit traject zal moeten worden doorlopen.

De belangrijkste, inhoudelijke onderdelen van deze visie luiden: benut de aanwezige kennis en de bereidheid van partijen om te komen tot een brede school in deze kern;
stel in eerste instantie de doelgroep van 0-12 jarigen en hun ouders/verzorgers centraal, waarbij de doorgaande ontwikkelingslijn van deze leeftijdscategorie de rode draad vormt; breng diverse partijen bij elkaar in de brede school variërend van educatie, zorg, recreatie en opvang tot cultuur en welzijn; laat sportactiviteiten onderdeel zijn van de brede school.

Bij de verdere uitwerking van dit brede schoolconcept zullen alle partijen die in het voortraject hun bijdrage hebben verleend ook nu weer worden betrokken.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Wil van Gansewinkel die als beleids¬medewerker van de afdeling Maatschappelijk & Ruimtelijk Beleid de projectleider is. Hij is bereikbaar onder telefoonnummer 046-4359255.