Gemeente Twenterand


Verkeersregelaar bij evenementen op, of kruisend met, de openbare weg

Nu het voorjaar en de zomer in aantocht zijn, worden binnen de gemeente Twenterand weer diverse evenementen georganiseerd. Soms worden deze evenementen op, of kruisend met, de openbare weg gehouden. De complexiteit en hoeveelheid van het hedendaagse verkeer maakt het noodzakelijk dat het verkeer dan letterlijk en figuurlijk in goede banen geleid moet worden.

Onder bepaalde voorwaarden mag verkeersregulerend optreden door vrijwilligers gedaan worden. Door het ministerie van Verkeer en Waterstaat is daarvoor de "Regeling verkeersregelaars" uitgebracht. Hierin staan de voorwaarden omschreven die daarvoor gelden.

Enkele belangrijke punten zijn:

- Zowel gemeente als politie dienen uiterlijk 8 weken voor het te houden evenement op de hoogte te worden gebracht.
- Verkeersregelaars moeten fluorkleurige hesjes dragen met de tekst: "verkeersregelaar".

- Deze vestjes zijn bij de gemeente tegen geringe vergoeding te huren.
- De organiserende vereniging is verplicht verkeersregelaars bij de politie te laten instrueren.

- De organiserende vereniging moet verkeersregelaars verplicht verzekeren.

- Aan zowel politie als gemeente dient een opgave verstrekt te worden van het aantal en de plaats (plattegrond) waar de verkeersregelaars zich bevinden.

- Van alle verkeersregelaars moeten naam, adres, geboortedatum en woonplaats bekend gemaakt worden aan zowel gemeente als politie.

Het is dus van groot belang dat dergelijke evenementen op tijd en schriftelijk, bij zowel politie als gemeente gemeld worden. Te late aanmelding kan als gevolg hebben dat evenementen geen doorgang kunnen vinden! Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met de gemeente, tel. (0546) 557777.