Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Ons kenmerk UB/A/2006/22779 Datum 27 maart 2006

Onderwerp

Hierbij bied ik u het rapport van de Inspectie Werk en Inkomen met als titel Samen dienstverlenen aan. De inspectie borduurt in dit rapport voort op een onderzoek dat in 2005 is uitgevoerd in opdracht van het Algemeen Ketenoverleg (AKO), De klant in de keten. Uit dit onderzoek blijkt dat klanten met een combinatie van uitkeringen beduidend minder tevreden zijn dan de klanten met één uitkering. Daarop besloot de inspectie de ketenpartners CWI, UWV en gemeenten en daarnaast de SVB dit signaal voor te leggen en te vragen welke maatregelen iedere partij neemt om ervoor te zorgen dat klanten hun rechten kunnen verwezenlijken en hun plichten vervullen.

Aan de geïnterviewden is een aantal uitkomsten uit het AKO-onderzoek voorgelegd. Het gaat daarbij om de volgende zaken:

· Een belangrijke factor vormt de eenduidigheid van de informatie en de klantgerichtheid van de dienstverlening. Samenwerking tussen organisaties is hiervoor een vereiste, om doublures en extra controles te voorkomen.

· Het kwijtraken van dossiers en onvolledige dossiers zijn problemen die vooral bij samenloopklanten voorkomen.

· De kwaliteit van informatieverstrekking is minder bij mensen met meerdere uitkeringen omdat zij niet altijd dezelfde informatie krijgen van verschillende ketenpartijen.

De inspectie constateert dat alle ketenpartijen de signalen uit dit onderzoek herkennen. In het bijzonder UWV en CWI hebben maatregelen genomen om de dienstverlening aan alle klanten te verbeteren, zowel per organisatie als in de keten. Naar het oordeel van de inspectie besteden de ketenpartners momenteel echter te weinig gerichte aandacht aan klanten in samenloopsituaties. De dienstverlening zoals uitgewerkt voor klanten met één uitkering geldt ook voor klanten met recht op meerdere uitkeringen. Dat betekent dat er geen specifiek beleid voor de laatste groep is.

De ketenpartners geven in hun reactie aan dat het bij een samenloop van uitkeringen om complexe uitkeringssituaties gaat. UWV, CWI en gemeenten werken gezamenlijk aan een verbetering van de dienstverlening aan de klant. Zo werken zij een gemeenschappelijk dienstverleningsconcept voor werkzoekenden uit. Er wordt gewerkt aan het inzetten van één

Ons kenmerk UB/A/2006/22779

contactpersoon en aan de totstandkoming van een digitaal klantdossier. Dit alles zal leiden tot verbeteringen die ten goede komen aan alle klanten, dus ook aan samenloopklanten. UWV en gemeenten werken samen bij de reïntegratie van cliënten die zowel van UWV als van de gemeente een uitkering ontvangen. Tot op heden zijn er door de UWV met 170 gemeenten uitvoeringsafspraken gemaakt over de samenloop van uitkeringen. Naar mijn mening zijn de ketenpartijen met deze activiteiten op de goede weg. Evenals de inspectie zie ik hierbij een belangrijke taak voor de in 2005 ingestelde monitorgroep van het Algemeen Ketenoverleg (AKO) die zorgdraagt voor de inventarisatie en analyse van de regionale samenwerkingsinitiatieven, evenals voor verspreiding en professionalisering van best practices.

De SVB was niet bij het AKO-onderzoek betrokken en is van mening dat het gegeven oordeel niet of nauwelijks betrekking heeft op deze organisatie. De SVB bedient vooral klanten buiten de keten van werk en inkomen. Wel gaat de SVB dit jaar samenwerken met enkele gemeenten in het kader van de pilot WWB 65+, waardoor gerechtigden met een onvolledige AOW hun aanvullende bijstand via de SVB (de zogenaamde één loketbenadering) aangeboden en uitbetaald krijgen. De afgelopen jaren is sterk geïnvesteerd in activiteiten om de dienstverlening te verbeteren in samenloopgevallen van uitkeringen en regelingen die door de SVB zelf worden uitgevoerd. De SVB zet dit beleid de komende jaren voort. Ik beoordeel de inzet van de SVB positief.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)


---