Gemeente Kampen

Persbericht

Kampen, 27 maart 2006

Fraudebestrijding gemeente Kampen succesvol

Vanaf juni 2005 is de gemeente Kampen gestart met het project `Hoogwaardige handhaving'. Dit project heeft als doel het bestrijden en voorkomen van bijstandsfraude. Inmiddels is van 14 personen de bijstandsuitkering beëindigd. Door dit soort maatregelen is inmiddels een bedrag van ongeveer 50.000 euro bespaard.

Het doel van het project `Hoogwaardige handhaving' is tweeledig, namelijk werk en controle. In de eerste plaats probeert de gemeente om mensen zonder werk zo snel mogelijk weer op de arbeidsmarkt te brengen. Hierin heeft ook de betrokken bijstandsgerechtigde zelf een belangrijke taak. De afdeling Sociale Zaken van de gemeente Kampen ondersteunt hierbij door diverse voorzieningen te bieden en door te helpen bij bijvoorbeeld reïntegratie. Recent onderzoek heeft aangetoond, dat de werkgelegenheids- en werkeloosheidscijfers zich in positieve zin hebben ontwikkeld.

In de tweede plaats wordt veel aandacht besteed aan de controle van bijstandsuitkeringen. Dit gebeurt onder andere door gegevensuitwisseling met diverse instanties, waaronder de Belastingdienst, het UWV en de Informatie Beheer Groep. Ook stelt de gemeente, wanneer nodig, een onderzoek in dat wordt uitgevoerd door de sociale recherche. De meest voorkomende oorzaken van bijstandsfraude zijn: het niet aangeven van inkomsten (zwart werken), het niet melden van samenwoning of het hebben van een andere woonplaats dan de gemeente Kampen. De komende tijd blijft de gemeente Kampen actief bezig met het bestrijden en voorkomen van fraude.