Gemeente Meppel


Postbus 501
7940 AM Meppel
Stadhuis Grote Oever 26
tel. (0522) 850500

Wethoudersonderhandelingen gaan door (27-3-2006)

Zaterdag 25 maart hebben de onderhandelaars Myriam Schut en Henk Schoemaker (Sterk Meppel), Wim Zwaan en Jan Jonker (PvdA) opnieuw met elkaar gesproken. Bij dit overleg waren tevens Onno de Ruijter (voorzitter) een Hilko Folkeringa (griffier) aanwezig.

Aan het begin van het overleg is een overzicht gemaakt van ruim 15 punten waar de beide partijen vooralsnog niet op één lijn zitten. Deze punten zijn doorgesproken en er is beoordeeld wat de hardheid van deze punten is. De punten die minder principieel van aard zijn en waar men op voorhand verwacht uit te komen, zullen verderop in het traject aan de orde komen. Daarnaast zijn zes punten overgebleven die de partijen als hard beschouwen en die op korte termijn uitonderhandeld moeten worden.

Allereerst is er het punt van het aantal wethouders. Waar Sterk Meppel insteekt op drie wethouders, vanwege onder andere de (betere) aansluiting bij het ambtelijk apparaat en de gunstige financiële consequenties, pleit de PvdA voor vier wethouders. De PvdA vindt de werkdruk van de wethouders als politiek bestuurders hoog. Zij moeten bovendien ook veel tijd kunnen besteden aan contacten met de samenleving.

Verder is verschil van mening ten aanzien van peuterspeelzalen. De PvdA wil dat de ingezette koers van de Stichting Peuterspeelzalen wordt doorgezet en financieel ondersteund. Sterk Meppel ziet de peuterspeelzaal als een maatschappelijke voorziening en vindt de professionalisering richting onderwijs te kostbaar.

Een ander hard punt vormt de mogelijke komst van de asfaltcentrale. Sterk Meppel wenst alle juridische mogelijkheden te onderzoeken om de komst tegen te houden en financiële mogelijkheden te onderzoeken om de centrale naar een andere locatie te geleiden. De PvdA is van mening dat de rol van de gemeente is uitgespeeld. Het bedrijf voldoet aan de vestigingseisen en kan zich daarom vestigen in Meppel.

Het vierde punt betreft begraafplaatsen. Sterk Meppel is tegen ruimen van graven uit piëteit overwegingen. De PvdA vindt dat als er geen bereidheid is om voor graven te betalen, deze graven onder bepaalde condities geruimd mogen worden.

Voorts wil Sterk Meppel, vooruitlopend op wijziging van landelijk beleid in 2012, zo spoedig mogelijk gifvrije onkruidbestrijding in Meppel (her)invoeren. De PvdA is het op zich daarmee eens, mits de kosten en de resultaten daarmee gelijk blijven.

Tot slot wil Sterk Meppel beleid ontwikkelen, waarbinnen buurten kunnen beschikken over eigen budgetten. De PvdA is voor wijkgericht beleid, maar geen voorstander van het verstrekken van buurtbudgetten.

Bovenstaande punten zullen in het vervolggesprek van maandagmiddag 27 maart uitonderhandeld worden. De uitkomsten van die bijeenkomst bepalen de ingrediënten voor een hoofdlijnenakkoord. Tevens zal duidelijk moeten worden welke partij(en) word(en)t uitgenodigd om mee te praten. Het hoofdlijnenakkoord zal ambtelijk worden doorgelicht op zijn financiële consequenties. Met deze doorlichting en een eventuele derde of vierde partij zullen de finale gespreksronden worden ingegaan.