Gemeente Roermond

Gemeente bindt strijd aan met eikenprocessierups

Al jarenlang zorgt de eikenprocessierups in de zomermaanden voor veel overlast. De brandharen van deze rups veroorzaken bij veel mensen namelijk uitslag, jeuk en irritatie aan luchtwegen en ogen. Om deze problemen de komende zomer te beperken, start de gemeente binnenkort met bestrijding van de eikenprocessierups. De gemeente bestrijdt de rups met een biologisch middel. Slechts in incidentele gevallen zal nog worden gebrand. De periode waarin de rups kan worden bestreden is relatief kort. De rups kan worden bestreden zodra de eiken bladeren beginnen te vormen. Dit betekent dat de gemeente in april en mei de eikenprocessierups gaat bestrijden.

Voordelen
In 2005 is in Roermond en diverse andere gemeenten de eikenprocessierups al biologisch bestreden. De eerste ervaringen met dit middel waren goed. Door de preventieve werking blijft overlast voor mensen achterwege. Ook is het werken met dit product voor de betreffende medewerker aangenamer dan werken volgens traditionele methodes zoals zuigen of branden.

Ongevaarlijk voor mens en dier De gemeente heeft de bestrijdingsplekken in kaart gebracht, zodat kan worden bepaald waar en wanneer spuiten noodzakelijk is. Het biologisch middel is een bacteriepreparaat dat absoluut ongevaarlijk is voor mens en dier. Ook voor vogels is het middel niet gevaarlijk.

Contact
Voor vragen of meldingen kunt u contact opnemen met Wim Smeets, coördinator bestrijding Eikenprocessierups: (0475) 359 209. Meer informatie over de eikenprocessierups is te vinden op de volgende link:

http://www.dow.wau.nl/msa/Natuurkalender/toepassingen/eikenprocessierups/dow nloads/publieksfolder2005.pdf

Publicatiedatum: 27.03.2006 Bijgewerkt: 27.03.2006