Unicef



Pakistan: Unicef geeft na aardbeving gehandicapte vrouwen en kinderen een toekomst
27 maart 2006, Islamabad - Tijdens de aardbeving die vorig jaar oktober in Pakistan plaatsvond, zijn veel gewonden gevallen. In Pakistan zijn er maar weinig voorzieningen voor mensen met een handicap. Unicef helpt het nationale instituut voor gehandicapten in Pakistan met een speciale ziekenhuisafdeling voor gewonde vrouwen en kinderen in Islamabad.

Op een speciale afdeling van een ziekenhuis in Islamabad krijgen slachtoffers van de aardbeving speciale hulp. Op een speciale afdeling van een ziekenhuis in Islamabad krijgen slachtoffers van de aardbeving speciale hulp.

Sommigen van deze gewonden zullen nooit meer kunnen lopen. Op deze afdeling krijgen honderd gehandicapte patiënten speciale hulp en fysiotherapie. "Godzijdank gaat het nu beter en krijgen we hulp," zegt Parveen, een zwangere vrouw die hier wordt behandeld. "Als we ergens anders terecht waren gekomen, waren we misschien aan onze doorligwonden overleden."

De baby van Parveen heeft alle ellende overleefd en zal over een maand ter wereld komen. Artsen verwachten dat het kind gezond zal zijn, maar Parveen zal nooit meer kunnen lopen. Het wordt voor haar echt zwaar als ze weer terug moet naar het afgelegen bergdorp waar ze woont.

De 13-jarige Sadaf kan hopelijk straks weer lopen. De 13-jarige Sadaf kan hopelijk straks weer lopen.

Unicef laat gehandicapten niet in de steek

In een bed tegenover dat van Parveen ligt een vrouw die net als zij aan haar ruggengraat gewond is geraakt. Zij is inmiddels bevallen, maar echt blij is ze niet. In het dorp waar ze woont zijn geen voorzieningen voor gehandicapten. Unicef laat haar en haar lotgenoten echter niet in de steek.

"Ze krijgen zorg, voedsel, medicijnen, alles," zegt dokter Imran Mirza van Unicef. "We werken daarvoor samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Pakistaanse ministerie van gezondheidszorg. "We willen dat in de toekomst patiënten in hun eigen gemeenschap opvang en zorg krijgen. Zoiets was er nog niet eerder."

Voorzieningen op scholen Unicef wil scholen ook speciale voorzieningen geven, zodat gehandicapte kinderen gewoon onderwijs kunnen blijven volgen. Zoals de 13-jarige Sadaf. Zij lag urenlang onder het puin van haar ingestorte school. Toen ze bevrijd was, kon ze niet meer lopen. Gelukkig kan ze met beugels weer staan. Er is een goede kans dat ze met behulp van therapie straks genezen zal zijn.