Productschap Margarine


27.03.2006

Accijnsheffing bestaande PPO-projecten van de baan

De voorgenomen accijnsheffing van 5 cent per liter voor puur plantaardige olie (PPO) gaat toch niet door. Dit heeft staatssecretaris Wijn van Financiën toegezegd aan de Tweede Kamer. Het voornemen moet wel nog ter goedkeuring aan de Europese Commissie worden voorgelegd. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de motie-Van Vroonhoven-Kok/Bakker over het instandhouden van de langjarige accijnsvrijstelling voor puur plantaardige olie.

Uitbreiding van het aantal PPO-projecten met accijnsvrijstelling, zoals gevraagd in dezelfde motie, zit er niet in. Wijn vermeldde dat zijn ministerie twee aanvragen voor accijnsvrijstelling, een van 75 miljoen liter en een van 10 miljoen liter, heeft ontvangen. Hij rekende voor dat bij honorering van deze verzoeken de schatkist jaarlijks grofweg 30 miljoen euro zal kosten aan gederfde accijnsinkomsten.

Om Europese en mondiale doelen te halen op het gebied van biobrandstoffen en CO2-uitstoot, wil het kabinet een verplichte aanbieding van biobrandstoffen in diesel en benzine van 2 procent in 2007 tot 5,75 procent in 2010. Een apart fiscaal stimuleringsbeleid voor 100 procent biobrandstof wil het kabinet niet. Volgens Wijn biedt de aanbodverplichting de gewenste kansen en zekerheid voor koolzaadteelt.

LPF en VVD waren bezorgd over de kosten van de verkoopplicht van biobrandstoffen voor de burger en drongen er bij de staatssecretaris van VROM op aan om de prijsontwikkeling nauwlettend te volgen. Staatssecretaris Van Geel gaf aan dat met de huidige olieprijzen het prijsopdrijvend effect gering is.

Het debat spitste zich met name toe op de stimulering van PPO. De nadere invulling van de verkoopplicht voor biobrandstoffen in 2008 en 2009 kwam niet aan de orde.

Tijdens het debat zijn er vier afspraken gemaakt.
* De voorgenomen accijnsheffing van 5 cent per liter voor puur plantaardige olie gaat toch niet door.

* Staatssecretaris Wijn stuurt de Kamer een brief met uitleg waarom uitbreiding van PPO niet mogelijk, c.q. in de ogen van het kabinet gewenst is.

* Staatssecretaris Wijn stuurt de Kamer een brief met uitleg over de Europese verhoudingen.

* De regering zal de prijsontwikkelingen nauwlettend volgen.