Meer werkplezier in zorg&welzijn door 'slimmer werken'

Cnv publieke zaak

De vakbond CNV Publieke Zaak start in de zorg- en welzijnssector met vijftien netwerken waarin werknemers proberen het werkplezier te vergroten. Dat kan soms door simpele aanpassingen in roosters, betere communicatie, werkoverleg en een andere inzet van vrijwilligers. Hierdoor gaat de arbeidsproductiviteit omhoog en wordt het plezier in het werk vergroot. Uit drie proefprojecten blijkt deze manier van 'slimmer werken'succesvol te zijn.

Het ministerie van VWS zet in op verhoging van arbeidsproductiviteit van de huidige werknemers en innovatie. VWS vindt dit nodig om de zorgvraag de komende jaren aan te kunnen en in te spelen op de verwachte personeelstekorten. 'Onze insteek is dat juist werknemers heel goed weten wat er op de werkvloer verbeterd kan worden. Dus geen maatregelen van bovenaf, maar samen met werknemers zoeken naar verbeteringen. Dit past helemaal in onze inzet voor de zorg- en welzijnssector waarbij de kwaliteit van de zorg centraal staat', aldus bestuurder Leon Vincken van CNV Publieke Zaak.

Netwerken
Vorig jaar zijn er door CNV Publieke Zaak drie proefprojecten 'Slimmer Werken'in de ouderenzorg gehouden om te kijken of deze aanpak werkt. Verschillende werknemers kwamen in drie instellingen met concrete verbeteringsvoorstellen. Met het opzetten van netwerken binnen een instelling (met verschillende werknemers) kan er concreet gewerkt worden aan de combinatie van arbeidsproductiviteit en verbetering van de kwaliteit.

Voortzetting
Voor het ministerie van VWS waren de proefprojecten aanleiding een subsidie te geven voor het opzetten van vijftien netwerken. Dit begint in mei en loopt door tot eind 2007. Het gaat om netwerken in ziekenhuizen, ouderenzorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg en welzijn. De bedoeling is dat mensen in de eigen instelling netwerken gaan opzetten en vanaf de werkvloer met voorstellen komen. Vincken: 'Uit de proefprojecten is duidelijk gebleken dat juist mensen op de werkvloer kennis van zaken hebben en weten hoe slim gewerkt moet worden. Vaak leidt slimmer werken tot minder kosten voor de instelling en meer aandacht voor de patiënt. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Meer plezier in het werk en minder kosten voor de instelling.'

Voor nadere informatie
Leon Vincken, bestuurder CNV Publieke Zaak, 06 51854599