Gemeente Hellendoorn


Subsidieregeling landschappelijke beplanting

Hellendoorn heeft prachtige landschapselementen, zoals houtwallen, poelen, singels, knotbomen, hagen en fruitbomen. Deze plekjes bieden voedsel en beschutting aan plant en dier en zijn voor mensen vaak een lust voor het oog. Maar veel van deze landschapselementen zijn in de loop der jaren in verval geraakt, omdat ze geen directe functie meer hebben voor een eigenaar.

Subsidie
Om dit verval tegen te gaan bestaat er een subsidiemogelijkheid voor het onderhoud, genaamd Landschap Plus van de stichting Landschap Overijssel.
Sinds een aantal jaren stimuleert de gemeente Hellendoorn particuliere eigenaren van kleine landschapselementen om mee te doen aan het project Landschap Plus. Het gaat hierbij om onderhoud aan beplanting buiten de bebouwde kom.

Wat kan voor subsidie in aanmerking komen?
Bij Landschap Plus gaat het om (achterstallig) onderhoud of de aanleg van kleine landschapselementen, zoals houtwallen, bosjes, hagen, drinkpoelen, afrasteringen (gekloofde eiken palen) en dergelijke. Met andere woorden, om elementen die karakteristiek zijn voor een bepaald landschap. Het Landschap Overijssel beoordeelt de aanvragen, adviseert, maakt de werkplannen en begrotingen, overlegt met de gemeenten en vraagt de subsidie aan. Als de subsidie is toegekend, begeleidt het Landschap Overijssel de uitvoering.

Eigen bijdrage
Naast de subsidie, die op kan lopen tot 75%, wordt van de eigenaar ook een eigen bijdrage verwacht. Deze bijdrage is in de gemeente Hellendoorn 25% van de kosten. Soms is het ook mogelijk de eigen bijdrage in de vorm van eigen arbeid te leveren. De subsidiepot is beperkt, dus niet iedere aanvraag komt meteen in aanmerking. Toch kan het interessant zijn een aanvraag in te dienen, want wellicht komt deze dan in een volgend jaar wel aan bod.