Gemeente Hellendoorn


Aparte GFT-inzameling hoogbouw stopt

Sinds september 2004 hebben gemeenten meer vrijheid gekregen bij het inzamelen van gft-afval. In bepaalde situaties is het toegestaan om te stoppen met de gft-inzameling. Te denken valt aan het wijzigen van de frequentie van de gescheiden inzameling (bijvoorbeeld de wintermaanden overslaan). Een andere mogelijkheid is bij hoogbouw te stoppen met de inzameling (lage opbrengst, hoge kosten en vaak slechte kwaliteit gft). Het college heeft besloten per 1 juni 2006 te stoppen met het gescheiden inzamelen van gft bij hoogbouwlocaties . Bewoners van hoogbouwlocaties hebben persoonlijk een brief gekregen en kunnen hiertegen bezwaar maken.

Waarom stoppen?
In de afgelopen jaren is regelmatig geconstateerd dat een groot deel van de gft-containers bij de hoogbouw beperkt gebruikt worden. Het vrijkomende groente- en fruitafval (tuinafval beperkt zich vaak tot een kamerplant of bosje bloemen) is gering en komt nogal eens bij het restafval terecht. Daarnaast is bij een aantal gft-containers de inhoud nogal eens verontreinigd met restafval. Daarmee is de inhoud niet meer acceptabel voor het composteerbedrijf en wordt het "gft-afval" als restafval verwerkt. De verwerking van het restafval is veel duurder en daarmee ontstaan extra kosten. De conclusie is dat er veel kosten gemaakt moeten worden om een geringe hoeveelheid gft in te zamelen. Daarom is besloten om definitief te stoppen met de aparte gft-inzameling.

Besparen van kosten
Er vindt een kleine besparing plaats op de inzamel- en schoonmaakkosten. De verwerkingskosten zullen enigszins stijgen. Het stoppen met gft-inzameling bij hoogbouw levert jaarlijks een besparing op van ongeveer ca ⬠9.000,-.

Gft-inzameling voor laagbouw blijft
De gft-inzameling bij laagbouw is wel succesvol en blijft gehandhaafd in z'n huidige vorm.