Gemeente Brielle


Actueel - Persberichten

43 nieuwe gemeentelijke monumenten

De gemeente Brielle beschikt over een rijk historisch verleden. Met het college- besluit 43 objecten aan te wijzen tot gemeentelijk monument, is een nieuwe stap gezet in het behoud van de monumentale kwaliteit van Brielle.

De totstandkoming van de gemeentelijke monumentenlijst is een lang en zorgvuldig traject geweest; een combinatie van het nodige veldwerk, archiefonderzoek en veelvuldige gedachtewisselingen met de monumentencommissie. Gesteld kan worden dat de voor Brielle meest waardevolle objjecten zijn geselecteerd. Getracht is hierbij een goede balans te vinden in type object en ligging van het object. De lijst bestaat uit woonhuizen, boerderijen en schoolgebouwen, maar ook objecten als een stadsmuur, een hekwerk en de resten van een middeleeuwse kapel zijn op de lijst geplaatst.
Ongeveer de helft van de objecten ligt in de vesting, de overige in de dorpskern Zwartewaal, de wijk De Plantage en het buitengebied.

Gedurende zes weken ligt het besluit om de 43 objecten aan te wijzen tot gemeentelijk monument ter inzage in het stadskantoor.