Gemeente Tilburg

27-3-2006
Beleidsagenda voor toekomst vmbo Tilburg
Tevredenheid over vmbo, wel aantal verbeterpunten en kansen

De gemeente Tilburg gaat in 2006 samen met haar onderwijspartners een beleidsagenda voor het vmbo in Tilburg opstellen. Deze beleidsagenda bevat een gezamenlijke visie waarin maatwerk voor alle leerlingen centraal staat.

Daarnaast vormen onderwijskundige vernieuwing, de samenwerking binnen het vmbo, de spreiding van vmbo locaties over Tilburg en de overgang tussen basisonderwijs, vmbo, mbo en bedrijfsleven belangrijke onderwerpen. De beleidsagenda komt voort uit een onderzoek naar de stand van zaken van het vmbo in Tilburg, dat het Instituut Voor Arbeidsvraagstukken (IVA) in opdracht van de gemeente heeft uitgevoerd.

Onderzoek
Uit het onderzoek blijkt dat de ondervraagden over het algemeen tevreden zijn over de kwaliteit van het vmbo onderwijs in Tilburg. Er zijn echter ook verbeterpunten. Zo zou het goed zijn om het onderwijsconcept aan te passen aan de niveauverschillen en verschillende behoeftes van leerlingen. Ook moeten de methoden en leerstijlen van basisonderwijs, vmbo en mbo beter op elkaar aansluiten, om de doorstroom van leerlingen te bevorderen. Wethouder Hugo Backx (Onderwijs): De uitkomsten van het onderzoek vormen de basis voor de discussie die we met de onderwijspartners over de toekomst van het vmbo willen voeren. Hoewel het vmbo er in Tilburg helemaal niet slecht voorstaat, is het wel belangrijk dat we samen aan verbeterpunten en kansen werken. Zo heb ik de wens voor praktijkgericht vmbo onderwijs in de Reeshof. Slechts 30% van de vmbo leerlingen uit Tilburg volgt dit vakonderwijs, terwijl het voor veel meer jongeren heel geschikt zou zijn. Door een betere geografische spreiding kunnen we dit aantal verhogen, iets wat de onderwijspartners gezamenlijk kunnen waarmaken. Met als resultaat een nog beter vmbo in Tilburg.

Aanleiding
De rol van het vmbo is in de huidige kennissamenleving vaak onderbelicht. Het wordt vaak bestempeld als het 'restonderwijs' en heeft (landelijk) een negatief imago. Dit terwijl 60 % van de jongeren in het voortgezet onderwijs deze opleiding volgt. Het college heeft daarom in december 2004 het IVA opdracht gegeven om te onderzoeken hoe het vmbo in Tilburg ervoor staat. Onder meer schooldirecties, docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs, ouders en vertegenwoordigers van stagebedrijven, de gemeente Tilburg en de onderwijsinspectie zijn ondervraagd.