Nederlands Uitgeversverbond

Nieuwe webportal over auteursrecht voor het middelbaar beroepsonderwijs

Op initiatief van de Bve Raad, Stichting PRO en Stichting Reprorecht is een nieuwe webportal gelanceerd: www.auteursrechtenonderwijs.nl . Deze portal laat docenten en andere medewerkers uit het mbo zien welk auteursrechtelijk gebruik nu wel of juist niet geregeld is. Alle BVE-instellingen krijgen een informatiepakket, compleet met posters en folders met een korte samenvatting van alle regelingen. De posters kunnen opgehangen worden bij bijvoorbeeld het fotokopieerapparaat of in de lerarenkamer.

Het onderwijs wordt steeds meer multimediaal. Op iedere onderwijsinstelling wordt daarbij veel gebruikgemaakt van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Docenten maken readers en fotokopieën, leerlingen bekijken televisieprogrammas en films, er klinkt muziek in de klas of in de kantine. Wat is toegestaan, en waarvoor moet toestemming worden gevraagd? Het is niet iedereen duidelijk. De portal www.auteursrechtenonderwijs.nl laat zien welke collectieve raamcontracten de Bve Raad met auteursorganisaties heeft verzorgd. Ook wordt uitgelegd waar medewerkers op eenvoudige wijze toestemming kunnen regelen voor gebruik dat niet collectief geregeld is.

De nieuwe portal is dus een informatieve site, die meer biedt dan een verzameling links. Naast informatie over de collectieve afspraken wordt ook de auteurswet kort uitgelegd.

De Bve Raad is de brancheorganisatie voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie (bve).
Stichting Publicatie- en Reproductierechten Organisatie (PRO) is opgericht door het Nederlands Uitgeversverbond als auteursrechtenorganisatie voor uitgevers. PRO incasseert en verdeelt een aantal auteursrechtelijke vergoedingen waarvoor collectieve regelingen zijn getroffen, zoals het leenrechtaandeel voor uitgevers, de readerregeling en de regeling voor knipseldiensten en kranten. Stichting Reprorecht is door de Minister van Justitie aangewezen als de enige instantie die verantwoordelijk is voor de inning van vergoedingen voor het reprografisch verveelvoudigen (fotokopiëren) voor intern gebruik door de publieke sector (o.a. het onderwijs) en het bedrijfsleven.