Voedingcentrum


Nederlander moet meer voedingsvezel eten

27 maart 2006

Kort geleden heeft de Gezondheidsraad een nieuwe richtlijn voor de vezelconsumptie opgesteld. Deze nieuwe richtlijn is voor volwassenen 3,4 gram voedingsvezel per megajoule (14 gram per 1000 kilocalorieën), wat neerkomt op 30 tot 40 gram per dag. Inname van voldoende voedingsvezels leidt tot betere darmwerking en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Omdat slechts een van de tien Nederlanders aan de richtlijn voor vezelconsumptie voldoet, adviseert het Voedingscentrum meer voedingsvezels te eten. Producten die veel voedingsvezel bevatten, zijn onder meer volkorenbrood, verse groente, vers fruit en peulvruchten.

Voedingsvezel is de verzamelnaam voor een aantal stoffen die zich in de celwand van planten bevinden. Ze geven stevigheid en vorm aan de plant. Het zijn voor de mens onverteerbare stoffen, die ervoor zorgen dat de darmen goed hun werk kunnen doen.
Â

Gezondheidseffecten
Voedingsvezels hebben een gunstige invloed op de gezondheid. Er is overtuigend wetenschappelijk bewijs dat de darmwerking door een vezelrijke voeding verbetert. De passagesnelheid door de darm neemt toe en het risico op obstipatie (verstopping) vermindert. Ook is er overtuigend bewijs dat voedingsvezel bescherming biedt tegen hart en vaatziekten, vooral voedingsvezel uit graanproducten en fruit. Hiernaast levert voedingsvezel een bijdrage tegen overgewicht: het verzadigingsgevoel wordt gestimuleerd, waardoor er in totaal minder zal worden gegeten. Tot slot zijn er aanwijzingen uit onderzoek dat voedingsvezel beschermt tegen dikkedarmkanker en diabetes type 2. Het bewijs voor deze laatste twee vormen van bescherming is echter niet overtuigend.

Vezelconsumptie in Nederland te laag
De nieuwe richtlijn van de Gezondheidsraad heeft betrekking op de consumptie van vezels die van nature in voeding voorkomen en dus niet op voeding die verrijkt is met vezels. De gemiddelde consumptie van voedingsvezel in Nederland ligt op ongeveer 20-25 gram (2-2,5 g/MJ) per dag en dat is duidelijk lager dan volgens de nieuwe richtlijn. Om de aanbevolen hoeveelheid voedingsvezel te halen, raadt het Voedingscentrum aan meer volkorenbrood, groente en fruit te eten.