Ingezonden persbericht


Genencor international lanceert nieuwe enzymtechnologie voor prionen-desinfectie

~Er zijn nu Prionzyme(TM)-proteasen beschikbaar die de veroorzakers van gekkekoeienziekte en de ziekte van Creutzfeldt-Jakob vanaf oppervlakken grotendeels elimineren~

PALO ALTO (VS), 27 MAART 2006 - Genencor International, Inc. maakte vandaag bekend dat ze beoordeeld en gecertificeerd zijn voor de eerste enzymtechnologie die specifiek is bedoeld als prionen-desinfectans voor medische apparaten: Prionzyme. Deze certificatie is gedaan door een bevoegd orgaan van de Europese Unie. Prionen zijn ziekteverwekkende eiwitten, die bij mensen een ernstige, fatale beschadiging aan de hersenen kunnen veroorzaken. Zij zijn de veroorzakers van Bovine Spongieuze Encephalopathy oftewel BSE en de menselijke vorm daarvan, de ziekte variant Creutzfeldt-Jakob (vCJD). De afgelopen jaren zorgden ze voor onrust in landen als het Verenigd Koninkrijk omdat de kennis ontbrak om de gevaren van deze eiwitachtige deeltjes op medische instrumenten te beteugelen. Creutzfeldt-Jakob komt bij 1 op 1.000.000 mensen voor. In april 2005 overleed de eerste Nederlandse patiënt aan de ziekte variant Creutzfeldt-Jakob.

Prionzyme(TM) is ontwikkeld in samenwerking met de Health Protection Agency (HPA) uit het Verenigd Koninkrijk en voor gebruik gecertificeerd door een onafhankelijk bevoegd orgaan van de Europese Unie. Prionzyme is voorzien van het CE-keurmerk (Conformité Européenne). Het product kan worden gebruikt om medische instrumenten te desinfecteren die worden gebruikt bij invasieve chirurgie, zoals ingrepen in het centrale zenuwstelsel en aan ogen en tonsillen. Vastgesteld is dat prionen zich op die plaatsen in het lichaam ophopen. Besmetting van patiënten via geinfecteerde ziekenhuisinstrumenten is een reëel gevaar, mede omdat het prion door de gebruikelijke desinfectie- en sterilisatiemethoden moeilijk te inactiveren is. Goede desinfectie en sterilisatie van ziekenhuisinstrumenten is om deze reden noodzakelijk.

Genencor is van plan het Prionzyme-productassortiment verder te ontwikkelen in de richting van desinfectie van algemene instrumenten en sterilisatie van apparatuur in de vleesverwerkende industrie.

Enzymen zijn eiwitten die helpen bij de snelle en efficiënte voltrekking van een specifieke chemische reactie. Ze hebben een aantal voordelen ten opzichte van de scherpe en bijtende chemische desinfecterende middelen die nu gangbaar zijn, zoals grotere veiligheid voor werknemers. Daarnaast zijn ze milieu- en gebruikervriendelijk. Dankzij de lancering van Prionzyme hebben ziekenhuizen en sterilisatie-eenheden nu de beschikking over een nieuwe en buitengewoon effectieve methode ter vermindering van de kans op prionenbesmetting.

"Genencor maakt gebruik van biotechnologische middelen om belangrijke, vraagstukken op te lossen die wereldwijd actueel zijn. We zijn bijzonder verheugd dat we de eerste enzymtechnologie op de markt kunnen brengen die gericht is op dit onconventionele, infectueuze eiwit," aldus Thomas Pekich, directeur van Genencor. "De sleutel tot de oplossing van dit lastige probleem was onze samenwerking met de HPA, in combinatie met de kennis die we de afgelopen twintig jaar op het gebied van proteasetechnologie hebben vergaard."

Het gebruik van Genencors Prionzyme voor medische instrumenten combineert het specifieke enzym met temperatuur- en pH-omstandigheden. Het product wordt toegevoegd als eerste stap in een inweekproces voor roestvrijstalen instrumenten.

"Deze technologie kan eenvoudig worden ingepast in de procedures en apparatuur die reeds in gebruik zijn in ziekenhuizen en klinieken," legt John Gell, Vice President, Industrial Specialties van Genencor uit. ""Prionzyme heeft een aantal voordelen. Een ervan is de grotere veiligheid voor werknemers, omdat ze niet meer bloot worden gesteld aan bijtende chemicaliën. Ook zijn er milieuvoordelen. Enzymen worden in de desinfecterende oplossing biologisch afgebroken, terwijl caustic chemicaliën als afval problematisch zijn. De protease Prionzyme is gemakkelijk te gebruiken met de huidige roestvrijstalen proteasen en andere componenten om ziekenhuisinstrumenten te desinfecteren.

We zijn nu in gesprek met marketingpartners om de technologie sneller en effectiever naar de medische industrie te brengen."

Prionzyme M is het eerste enzym in een nieuw productassortiment en is voorzien van het CE-keurmerk. Dit betekent dat de protease voldoet aan de essentiële eisen, die zijn vastgelegd in de Europese Richtlijn Medische Hulpmiddelen (93/42/EEC). Genencor streeft ernaar voor de andere Prionzyme-producten ook het CE-certificaat te krijgen. Genencor ontving onlangs ook de ISO 13485:2003-registratie voor haar productiefaciliteit in Cedar Rapids, Iowa, waar de Prionzyme-producten worden gefabriceerd. Na een intensieve controle van de kwaliteitssystemen op de locatie verleende een bevoegd orgaan van de Europese Unie en Lloyd's Register Quality Assurance, een toonaangevende registrerende organisatie voor de International Standards Organization (ISO) het ISO 13485-registratiecertificaat.

Over Genencor

Genencor International, een divisie van Danisco A/S, is een toonaangevend industrieel biotechnologiebedrijf dat vernieuwende enzymen en bioproducten ontwikkelt die de prestaties van de schoonmaak-, textiel-, brandstoffen- en chemische industrie verbeteren en de nadelige milieuaspecten van deze industrieën terugdringen.

Voor meer informatie over Prionzyme-enzymen kunt u contact opnemen met tel: +1-800-256-5200.