Huisartsen en CZ verbeteren kwaliteit diabeterszorg

Cz actief in gezondheid

Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg en Zorgverzekeraar CZ verbeteren de kwaliteit van de diabeteszorg

In de regio Oostelijk Zuid-Limburg heeft ruim 5 procent van de inwoners diabetes. Gemiddeld is dat in de rest van Nederland 3 procent. Om de diabeteszorg in deze regio te verbeteren hebben alle 154 huisartsen in dat gebied (Heerlen, Kerkrade en omstreken) met zorgverzekeraar CZ afspraken gemaakt over een andere organisatie van deze zorg. Gezamenlijk vertegenwoordigen zij een inwonersaantal van zo'n 300.000 mensen, waarvan geschat wordt dat zo'n 16.000 mensen diabeet is. Bedoeling is dat na anderhalf jaar zo'n driekwart van de diabetespatiënten op een beter gezondheidsniveau zit.

Nu wordt de diabeteszorg versnipperd door verschillende zorgverleners geboden. Met de nieuwe aanpak werken deze zorgverleners als team waarbij de huisarts en de praktijkondersteuner een cruciale coördinerende rol krijgen. Afgesproken is dat voor één all-in tarief de diabetespatiënt volgens de meest recente richtlijnen van het Nederlandse Diabetes Federatie vier maal per jaar wordt gecontroleerd met behulp van een heel team met deskundige hulpverleners: de praktijkondersteuner, huisarts, diabetesverpleegkundige, laborante, diëtiste, podotherapeut (voetspecialist), oogarts en zo nodig de internist. In de nieuwe organisatie wordt de samenwerking tussen de verschillende hulpverleners strakker op elkaar afgestemd: door een dergelijke 'ketenzorg' worden de behandeldoelen eerder gehaald. CZ maakte vorig jaar in Zuidoost-Brabant al afspraken met huisartsen over de 'Zorgstraat Diabetes'.

Laagdrempelig
De zorg blijft plaatsvinden in of vlak bij de eigen huisartspraktijk waardoor laagdrempelige toegang voor de patiënt gegarandeerd is. De zorgverzekeraars kopen de zorg in bij de huisarts die met behulp van partners deze zorg garandeert.

Complicaties voorkomen
Verwacht wordt dat binnen nu en tien jaar mede door de vergrijzing het aantal diabetespatiënten flink zal toenemen. Oostelijk Zuid-Limburg is al een gebied met forse vergrijzing en dat zal ook daar nog verder toenemen. Diabetes is een veel voorkomende ziekte die weinig klachten geeft totdat er complicaties optreden zoals: aantasting van het gezichtsvermogen (soms leidend tot blindheid), vernauwing van de bloedvaten in benen en voeten, beschadiging van de zenuwbanen of ernstige verstoring van de nierfunctie. Daarom zijn vroege opsporing en een goede regulering van de suiker- en cholesterolwaarden in het bloed en de bloeddruk belangrijke wapens in de strijd tegen diabetes. Diabetes is een aandoening waarvan we precies weten hoe complicaties zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden. Toch is de huidige zorg slechts bij éénderde van de diabetespatiënten optimaal.

16.000 patiënten
In totaal gaat het bij de 154 huisartsen in Oostelijk Zuid-Limburg om naar schatting zo'n 16.000 diabetespatiënten. Het project heeft voorlopig een looptijd van twee jaar waarna een uitgebreide evaluatie zal plaatsvinden. Om de kwaliteitswinst door de nieuwe organisatie te kunnen vergelijken met de bestaande situatie worden bij de patiënten in de komende jaren enkele metingen gedaan. Hierbij komen niet alleen 'technische' aspecten aan de orde (hoe hoog is het suikergehalte, de bloeddruk of het cholesterol). Er wordt ook veel aandacht besteed aan kwaliteit van leven: wat zijn de gevolgen van diabetes voor het dagelijks leven van de patiënt? Het is de bedoeling om na een bepaalde periode deze metingen te herhalen om zo het effect van deze nieuwe manier van geboden zorg nauwkeurig in kaart te brengen.

Financiering
CZ betaalt per patiënt aan de huisarts een all-in-bedrag. Verder wordt de 0-meting vergoed en een deel van de aanloopkosten.

De patiëntenvereniging Limburg 'Huis voor de Zorg' juicht het initiatief toe. 'Wij zijn vooral blij dat de regie bij de huisarts is gelegd' aldus Jo Maes, directeur van het Huis voor de Zorg.


---------------------------------------------


Noot voor de redactie (